Potpisan sporazum

Turkinja stiže u Konjic obučavati žene za izradu tepiha

Konjički kraj je tradicionalno imao i razvijao kućnu radinost i bio poznat po tkalačkim rukotvorinama i drvorezbarstvu.
Gospodarstvo / Posao | 26. 09. 2019. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu u implementaciji projekta 'Obuka žena za tkanje tepiha' održano je u srijedu su uredu načelnika Općine Konjic, Emira Bubala.

Konjički kraj je tradicionalno imao i razvijao kućnu radinost i bio poznat po tkalačkim rukotvorinama i drvorezbarstvu. Sa ciljem očuvanja tradicije, i iskazanim interesom poduzeća Carper Centar d.o.o. iz Čapljine za stvaranje i predstavljanje umjetnosti ručno rađenih tepiha, pokrenuta je ideja da se organizira obuka žena za tkanje tepiha u Konjicu, priopćeno je iz Agencije ''Prvi korak''.

Uzimajući u obzir gore navedeno, i postojanje interesa kod žena za sudjelovanje u ovoj obuci, zainteresirane strane su se dogovorile da preko implementatora Agencije za ekonomski razvoj ''Prvi korak'' d.o.o. realiziraju projekat ''Obuka žena za tkanje tepiha'', kroz koji bi se u trajanju od tri mjeseca izvršila obuka za 22 žene sa područja općine Konjic, koje bi po završetku obuke, u zavisnosti od stečenog znanja i iskazanog interesa za dalji rad imale priliku da nastave suradnju sa spomenutim poduzećem.

Za potrebe obuke angažirana je žena iz Turske koja će u predviđenom razdoblju boraviti u Konjicu i biti na raspolaganju ženama radnim danima od 7.30 do 12.30 sati i podučavati ih tehnikama tkanja tepiha.

Provedbom ovog projekta doprinijelo bi se osnaživanju položaja žena na području općine Konjic kroz sticanje znanja i vještina vezanih za poslove ručne izrade visokokvalitetnih tepiha, što bi u konačnici doprinijelo stvaranju uvjeta za zapošljavanje, kao i ostvarivanje prihoda na lokalnoj razini, priopćeno je iz Agencije.

Pored Općine Konjic i Agencije za ekonomski razvoj 'Prvi korak' d.o.o., partneri na projektu su Federalni zavod za zapošljavanje, Švicarska Fondacija Helvetas kroz projekat ''Moja Budućnost'' i poduzeće Carpet Centar d.o.o. Čapljina, koji su sa svoje strane osigurali  tehničku i financijsku podršku realizacije projekata ''Obuka žena za tkanje tepiha'' čija je ukupna vrijednost 61.280 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close