Ali pozdravljaju odluku

Turistički djelatnici: Debelo se zakasnilo sa otvaranjem granica

2020. je za turizam, hotelijerstvo, transport i mnoge druge djelatnosti u potpunosti izgubljena.
Gospodarstvo / Posao | 14. 09. 2020. u 11:43 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Predsjednik Udruženja turističkih gospodastvenika u BiH Senad Halilović izjavio je da su zahvalni Vijeću ministara BiH što je konačno otvorilo granice za sve strane državljane uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, ali da svi nivoi vlasti trebaju znati da je ta odluka kasnila više od četiri mjeseca.

Dodao je da je 2020. za turizam, hotelijerstvo, transport i mnoge druge djelatnosti u potpunosti izgubljena.

Halilović je istaknuo da su udruženja poslodavaca, turističkih gospodarstvenika, hotelijera, gospodarske komore i Federalno ministarstvo za turizam i okoliš proteklih sedam mjeseci koordinirali aktivnosti i uporno i svakodnevno apelirali na Vijeće ministara da još od 1. lipnja otvore granice, što se nije dogodila i zbog čega naša najugroženije gospodarstvo ima gubitke koji do sada iznose više milijardi KM.

''Takvi ogromni gubici prihoda u 2020. će za posljedicu imati manje novca u proračunima  u iznosima više od pola milijarde KM. Do kraja 2020. će ti gubici biti znatno veći i tek tada će svima u Vijeću ministara biti jasno kakve su štete proizvele zakašnjele odluke'', naveo je Halilović.

Ipak, dodaje da će im odluka Vijeća ministara omogućiti da poboljšaju poslovne aktivnosti u 2021., kada očekuju značajno povećanje prihoda i nova zapošljavanja.

''Očekujemo da Vijeće ministara što prije omogući slobodan ulazak u BiH svim stranim državljanima bez uvjetovanja testom koji je veliki trošak za svakog turistu, a po ugledu na Tursku i druge zemlje koje su svoje procedure u potpunosti pojednostavile i svele samo na mjerenje temperature i bez bilo kakvih troškova, ili da troškove testova u budućnosti pokriva Vijeće ministara'', poručio je Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close