Vjekoslav Vuković

Treba nam bogat i dobro plaćen radnik

Govoreći o povećanju PDV-a, Vuković kaže da je sve na pričama i da Vanjskotrgovinska komora još nije dobila službene stavove po tom pitanju.
Gospodarstvo / Posao | 06. 01. 2020. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi govore da je jeftina radna snaga komparativna prednost BiH kada govorimo o industriji, o privlačenju stranih investitora. Ja to ne bih kazao tako. Nama treba bogat i dobro plaćen radnik da ostane u BiH, kako bismo bosanskohercegovačke kapacitete iskoristili maksimalno'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kaže kako se jeftina radna snaga danas pretvara u ekonomsku migraciju.

U prvi plan

''Toga smo svi postali svjesni. Naši djelatnici, nažalost, odlaze zbog loših uvjeta u BiH. Na tome trebamo raditi, da ti uvjeti budu puno bolji, kako bismo iskoristili kapacitete BiH onako maksimalno kako bi to doista i trebalo'', rekao je Vuković.

Vuković je rekao kako BiH ne koristi dovoljno potencijale koje ima.

''Treba da potičemo mlade da ostaju, da start-up kompanijama dajemo neke prednosti u njihovom razvoju, da im damo određena razdoblja da se stabiliziraju. A ne da bude da mladi otvore start-up kompaniju, a za dva mjeseca imaju 30 inspekcija za vratom. Jednostavno, moramo im dati priliku da se razviju, da njihove inovacije i ideje dođu do izražaja. Tu u cijelosti kompletan ekonomsko-gospodarski segment BiH mora biti na raspolaganju. Da bi on kao takav bio na raspolaganju, politike, političke elite, moraju u prvi plan staviti razvoj gospodarstva BiH'', rekao je Nezavisnim novinama Vuković.

Kaže kako je prema spoznajama medija pad industrijske proizvodnje je 10,4 posto, ali da prema analizi Centralne banke BiH, mi imamo porast obujma industrijske proizvodnje.

''Taj obujam je porastao za 1,6 posto, što je veoma malo. U okviru njega imamo pad prerađivačke industrije, a u njoj leži naša radna snaga. Tu zapravo imamo problem. A kada govorimo o ukupnoj industrijskoj proizvodnji, onda smo tu sasvim sigurno u određenoj pozitivi. Naravno, ja uvijek volim da dijelim optimizam, pa kažem da statistika ne pokazuje ono što je realno stanje u BiH. Definitivno, kada govorimo o energentima i svim drugim elementima koje možemo ponuditi investitorima i tržištu, i dalje je to veliko bogatstvo u BiH, a sve ostalo je u stvari do nas. Prema tome, moramo poraditi svi zajedno na ovome i ne bih nikada govorio da je nešto crno ili sivo i tako dalje'', rekao je.

PDV

Govoreći o povećanju PDV-a, Vuković kaže da je sve na pričama i da Vanjskotrgovinska komora još nije dobila službene stavove po tom pitanju.

 

''Koje su to zapravo analize koje govore u prilog 'za', u prilog 'protiv'. Međutim, ono za šta se Vanjskotrgovinska komora zalaže jeste da se, u okvirima postojećih granica PDV-a, produži rok za plaćanje PDV-a s desetog u mjesecu do kraja mjeseca. Tako da dobijete nekih 20 dana vremena. Potom, da se skrate rokovi za povrat PDV-a na 30 dana. Da definiramo koji su naši razvojni brandovi. Turizam je u BiH u velikom porastu i smatramo ga danas, pored IT-sektora, jednom od brzorastućih grana u BiH. Zašto turizam ne smatramo izvoznim proizvodom? Dakle, kod njega treba ili smanjiti stopu PDV-a ili ga osloboditi PDV-a. Mi brandiramo BiH, predstavljamo je vani, i naš turizam je zapravo izvozni proizvod BiH. Prema tome, postoje određene, konkretne inicijative. O ukupnoj promjeni stope PDV-a, smanjenju ili povećanju, potrebni su jedan puno širi konsenzus i mnogo dublje analize'', naveo je, između ostalog, Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close