Posao cvjeta

Traže se mali stanovi duž Jadrana i Mediterana

S oporavkom od pandemije i otvaranjem granica raste potražnja za malim apartmanima i garsonijerama od tridesetak četvornih metara. Cijene se nemalo razlikuju od države do države.
Gospodarstvo / Posao | 19. 06. 2021. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč krizi, niti ove godine ne jenjava interes građana Srbije za kupnjom nekretnina na obali, bilo hrvatskoj, crnogorskoj ili grčkoj, a u posljednje vrijeme i turskoj.

S oporavkom od pandemije i otvaranjem granica raste potražnja za malim apartmanima i garsonijerama od tridesetak četvornih metara. Cijene se, piše Blic, nemalo razlikuju od države do države.

Tako su cijene nekretnina u Hrvatskoj najskuplje. Tako primjerice jednosoban stan od 39 kvadrata na Hvaru, udaljen 300 metara od obale, s vrtom i posebnim parkirnim mjestom košta oko 130.000 eura, odnosno oko 3333 eura po kvadratu.

Moguće naći jeftine nekretnine

No, moguće je naći jeftinije nekretnine na atraktivnim lokacijama, pa tako potpuno opremljena garsonijera od tridesetak kvadrata u Rovinju, na 200 metara od plaže košta 95.000 eura, odnosno 3275 eura po kvadratu. Stan od 37 kvadrata na 400 metara od mora moguće je kupiti i za 99.000 eura. U Puli, pak, garsonijera od 25 kvadrata smještena 200 metara od obale stoji svega 55.000 eura.

Osim visokih cijena, pravila za strane državljane pri kupnji nekretnina u Hrvatskoj su među kompliciranijima. U slučaju da oni nisu državljani zemalja EU-a primjenjuje se pravilo uzajamnosti, odnosno nekretninu mogu kupiti državljani onih zemalja u kojima nekretnine mogu kupiti Hrvati.

Osim toga, strani državljani ne mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta ili nekretnina u zaštićenim prirodnim područjima.

Ako netko ispunjava ove kriterije, namučit će se s papirologijom. Naime, potrebno je predati zahtjev Ministarstvu pravosuđa, a potebno je priložiti i pravne uvjete za kupnju nekretnine, dokaz o vlasništvu prodavatelja, uvjerenje nadležnog lokalnog tijela za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz o državljanstvu kupca...

Stranim državljanima u tome pomažu agencije za nekretnine, no i to ima svoju cijenu.

U Crnoj Gori je, pak, moguće pronaći neku manju nekretninu po cijeni od 1500 eura po četvornom metru, pa naviše. Tako, recimo garsonijera od 30 kvadrata udaljena 400 metara od mora u Budvi košta 46.600 eura. Apartmani od 33 kvadrata s pogledom na more u novogradnji u Baru stoje 59.000 eura, odnosno 1787 eura po kvadratu.

Oni koji traže veći luksuz, mogu primjerice u Herceg Novom kupiti apartman od 39 kvadrata u novoizgrađenom kompleksu s otvorenim parkingom, bazenom i dvorištem te privatnom plažom za 96.800 eura.

Do nekretnine je moguće doći uz pomoć putovnice te pomoći agencije za nekretnine i licenciranog odvjetnika koji će provjeriti svu dokumentaciju. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nužno se upisati u vlasništvo nekretnine.

Što južnije, to povoljnije

Izgleda da na istočnoj strani Mediterana vrijedi pravilo - što južnije, to povoljnije. Naime, u Grčkoj, točnije u regiji Chalkidiki, jugoistočno od Soluna, cijene apartmana i garsonijera se kreću od 1000 eura po kvadratu naviše. Tako apartman od 45 kvadrata na 700 metara od mora u Nea Kallikrateiji košta ravno 1000 eura po kvadratu.

U istom mjestu, potpuno renovirana, ali nenamještena kuća na 200 metara od obale košta 51.000 eura. U obližnjoj Nea Flogiti djelomično opremljen apartman od 32 kvadrata košta oko 50.000 eura, odnosno malo iznad 1500 eura po kvadratu.

Za kupnju nekretnine u Grčkoj je dovoljna samo putovnica, jer agencije za nekretnine osiguravaju svu potrebnu dokumentaciju, pa čak i grčki porezni broj. No, ondje se porez na prijenos prava vlasništva plaća prije potpisivanja kupoprodajnih ugovora.

No, puno je kompliciranija papirologija u Srbiji, jer potencijalni kupac mora dokazati podrijetlo novca, svu dokumentaciju prevesti na grčki, otvoriti račun u grčkoj banci i položiti depozit, ali i nabaviti potvrdu o prebivalištu, kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje.

Još jeftinije je u Turskoj, iako su i ondje cijene nekretnina u posljednjih godinu dana poskupjele između 20 i 30 posto. Blic piše kako stan od sedamdesetak kvadrata s bazenom i na 450 metara od obale u Mahmutlaru košta oko 60.000 eura.

Za cijenu trosobnog stana u Beogradu (oko 200.000 eura) moguće je kupiti penthouse od 220 kvadrata u Alaniji s četiri spavaće sobe, tri kupaonoce, kuhinjom, dnevnim boravkom i ogromnom terasom, a u kompleksu su stanarima na raspolaganju otvoreni bazen, teretana, turska kupelj i sauna.

Iako je i u Turskoj za kupnju potrebna samo putovnica, potrebno je čekati neko vrijeme na dovršetak posla.

Naime, nakon odabira nekretnine potpisuje se ugovor između kupca, prodavatelja i agencije koja će prikupiti svu potrebnu dokumentaciju te aplicirati u katastar za dobivanje vlasničkog lista. Katastar izdaje posebne termine za upis vlasnika, a državna komisija obavlja procjenu nekretnine i tako naplaćuje porez od četiri posto procijenjene vrijednosti. Nekretnina prelazi u vlasništvo kupca tek kada on plati porez i dobije termin u katastru.

Kopirati
Drag cursor here to close