Baza podataka

TI BiH: Plaće zaposlenih u javnim poduzećima značajno su veće od plaća u gospodarstvu

Plaće u javnim poduzećima ni na koji način nisu povezane sa poslovnim rezultatima poduzeća.
Gospodarstvo / Posao | 14. 06. 2018. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) izradio je bazu podataka o poslovanju poduzeća iz javnog sektora. Na portalu Transparentno.ba objavljene su najvažnije informacije za 230 javnih poduzeća gdje je dat sumaran pregled njihove učinkovitosti, broja zaposlenih i utjecaja na gospodarstvo u cjelini.

Podaci pokazuju da je u većini javnih poduzeća evidentan konstantno nizak stepen likvidnosti, a pet javnih poduzeća sa najvećim gubicima u BIH, u koje spadaju Željeznice FBiH, Željeznice RS, Gras Sarajevo, VIK Sarajevo i Agrokomerc, godišnje naprave 90 milijuna KM gubitka. Presjek podataka iz baze pokazuje da ova poduzeća sve više opterećuju proračune kroz subvencije, aktivirane garancije i neplaćene poreze, dok najperspektivnija javna poduzeća, uprkos očekivanjima, uplaćuju sve manju dobit u državnu kasu.

Prikupljeni podaci pokazuju da, bez obzira na poslovanje, mnoga javna poduzeća i dalje povećavaju broj zaposlenih i izdatke za plaće. Prosječne plaće zaposlenih u javnim poduzećima značajno su veće od plaća u gospodarstvu i ni na koji način nisu povezane sa poslovnim rezultatima poduzeća.

Isto se može reći i za primanja članova upravljačkih tijela, jer prikupljeni podaci pokazuju da većina direktora i članova uprave prima maksimalne plaće koja im zakon dozvoljava. U RS su primanja direktora ograničena na 3.000 KM, a taj iznos primaju direktori Šuma RS, Pošta RS, Autoputeva RS i drugih javnih poduzeća, bez obzira na financijsko stanje u kom se ona nalaze. Ista situacija je i u Federaciji BiH gdje su primanja članova upravljačkih tijela ograničena na maksimalnih pet prosječnih plata u ovom entitetu, pa tako direktor Aerodroma Sarajevo prima 5.056 KM, dok dva izvršna direktora primaju 4.979 KM odnosno 4.776 KM. Aerodrom Sarajevo se ujedno izdvaja i kao poduzeće sa najvećom prosječnom plaćom.

U bazi podataka nalaze se i troškovi reprezentacije javnih poduzeća, a najveće iznose u tu svrhu potrošile su Šume RS i Hidroelektrane na Trebišnjici, koji su samo za godinu dana na reprezentaciju utrošili po više od 400 tisuća KM.

Transparentno.ba kao posebnu cjelinu izdvaja podatke o načinu na koji javna poduzeća troše novac na javne nabavke. Podaci ukazuju na sveprisutnu praksu cijepanja nabavki i sklapanjem direktnih sporazuma kojima se izbjegava javno nadmetanje, pa samo RMU Banovići godišnje potroše preko tri milijuna KM kroz direktne sporazume.

TI BiH će na portalu Transparentno.ba nastaviti objavljivati i ažurirati podatke o javnim poduzećima, a u narednom periodu će kroz posebnu sekciju objavljivati i aktuelne informacije u vezi sa javnim nabavkama, kako bi se pravovremeno ukazalo na potencijalne nepravilnosti i kršenje zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close