Republika Srpska

Teška godina za gospodarstvo: Smanjene narudžbe i manjak radnika

''Ne može se govoriti samo o povećanju najniže plaće, već je neophodno da stvorimo uvjete da kvalitetnijim tehnološkim razvojem omogućimo ukupno povećanje zarada'', naglasio je predsjednik Privredne komore RS.
Gospodarstvo / Posao | 23. 12. 2019. u 14:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / 2020. će biti još teža od ove godine

''Ne možemo se pohvaliti postignutim poslovnim rezultatima u ovoj godini, s obzirom na negativne trendove u odnosu na 2018., a 2020. bi mogla biti i još teža'', upozorio je danas predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić.

Ali, dodao je, to znači da se mora na drugačiji, konkretniji način okrenuti ka traženju rješenja u smislu prevazilaženja teškoća u kojima se nalazi realni sektor u RS.

Ukazuje da će 2020. biti još teža od ove godine, zbog niza loših kretanja u svjetskom gospodarstvu, koji se ogledaju u smanjenoj tražnji i narudžbama, problemima u vezi s tržištima, a koja su pogođena smanjenjem proizvodnje.

''To se održava ne samo smanjenim narudžbama, već i na cijenu proizvoda koja plasiramo na ta tržišta'', rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Gospodarstvenicima na ruku ne ide ni povećanje cijene energenata, odliv radne snage, a što dodatno utječe na (ne)konkurentnost domaćeg gospodarstva.

Očekuju podršku izvršne vlasti kako bi se godišnje osiguralo minimalno 100 milijuna KM kao podrška tehnološkom razvoju gospodarstva, a od tog iznosa bi gospodarstvenici bili obavezni da osiguraju 70 posto sredstava, a razliku Vlada.

''Zbog svega ćemo inzistirati da se provede program, koji ćemo već početkom godine predočiti Vladi, kojim tražimo značajnije sudjelovanje grant sredstava za podršku tehnološkom razvoju gospodarstva'', rekao je Đurić.

To je, kaže, jedini način da se stvore uvjeti da povećanje konkurentnosti i produktivnosti domaćeg realnog sektora, a time i povećanje plaća.

''Ne može se govoriti samo o povećanju najniže plaće, već je neophodno da stvorimo uvjete da kvalitetnijim tehnološkim razvojem omogućimo ukupno povećanje zarada'', naglasio je predsjednik Privredne komore RS.

Kopirati
Drag cursor here to close