Na inicijativu UPFBiH

Tematska sjednica Zastupničkog doma: Kako poboljšati poslovni ambijent

Na inicijativu UPFBiH zakazana tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o rasterećenju gospodarstva i poboljšanju poslovnog ambijenta
Gospodarstvo / Posao | 09. 04. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić, zakazao je tematsku sjednicu ovog doma za srijedu, 10. Travnja 2019. godine.

Dnevnim redom tematske sjednice predviđeno je razmatranje inicijativa za donošenje zakona koje pripremilo Udruge poslodavaca Federacije BiH.

Udruga poslodavaca Federacije BiH uputilo je sredinom ožujka inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona koji imaju za cilj rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH. Među tim inicijativama je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljene sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sustava, o cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji će biti razmatrani po skraćenom postpuku, navodi se u priopćenju UPFBiH.

Osim toga, UPFBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih trošarina o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Zakona o gospodarskim društvima, Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o porezu na dobit, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o naftnim derivatima, te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.

Usvajanje navedenih zakona rezultirat će rasterećenjem privrede, smanjenjem sive ekonimije i poboljšanjem fiskalne discipline, smanjenjem nezaposlenosti, povećanjem plaća i investicija, podizanjem konkurentske sposobnosti domaćeg gospodarstva, pojednostavljenjem i ubrzavanjem administrativnih procedura, kao i smanjenjem troškova poslovanja.

Iz Udruge poslodavaca FBiH očekuju da Parlament donese zaključak kojim će obavezati Vladu FBiH da analizira predlozene zakone i proslijedi ih u dalju proceduru u izvornom ili dopunjenom obliku, na način da se ne mijenja suština zakonskih prijedloga.

Kopirati
Drag cursor here to close