SAD kao predvodnik

Tehnološki sektor dominira Global Top 100 ljestvicom tržišnih kapitalizacija

Microsoft je u proteklih godinu dana pretekao Apple kao najvrjednije dioničko društvo na svijetu, dok gotovo polovica kompanija na popisu 100 najvrjednijih ima sjedište u SAD-u.
Gospodarstvo / Posao | 23. 08. 2019. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za 1.040 milijardi USD (5%) u 12 mjeseci, prema PwC-ovoj ljestvici Global Top 100, objavljenoj danas.

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uvjete – kažu iz PwC-a, te napominju kako se podaci odnose na razdoblje od godine dana zaključno s ožujkom 2019. godine.

SAD i kao predvodnik rasta

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Šire područje Kine (-4%) i Europa (-5%) zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu zaredom, tvrtke iz SAD-a čine više od polovice (54) tvrtki na popisu Global Top 100 po broju tvrtki s rastom od 9%. Američke tvrtke pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije, javlja Bug.hr.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, vjerojatno su prošle godine utjecali na tvrtke sa sjedištima u Europi. Tri europske tvrtke napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući europske tvrtke na ljestvici izgubile su 5% tržišne kapitalizacije.

Tech kompanije dominiraju

Tehnološki sektor i dalje čini najveći dio tržišne kapitalizacije na ljestvici Global Top 100, ispred financijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mjestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% ipak je nadmašio rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine.

U prvih deset tvrtki na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde USD ili 29% vrijednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mjesto. Nakon njega slijede Apple, Amazon i Alphabet. Ova odvojena skupina je 40% ispred tvrtke Berkshire Hathaway koja je na petom mjestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

Ross Hunter, partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK je izjavio: "Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na ljestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na razini koja je svojstvena samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke tvrtke iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutačnu poziciju".

Kopirati
Drag cursor here to close