Prognoze

Svjetska robna razmjena porast će snažnije no što se očekivalo

Robna razmjena ove bi godine trebala porasti za 10,8 posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020., objavio je WTO u najnovijim procjenama. U ožujku bili su prognozirali rast od osam posto.
Gospodarstvo / Posao | 05. 10. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska robna razmjena porast će ove godine snažnije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u ponedjeljak, upozorivši da bi neravnopravan pristup cjepivima mogao ugroziti oporavak od posljedica pandemije.

Robna razmjena ove bi godine trebala porasti za 10,8 posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020., objavio je WTO u najnovijim procjenama. U ožujku bili su prognozirali rast od osam posto.

Prognozirani snažan rast razmjene u ovoj godini najvećim dijelom odražava teške posljedice pandemije covida 19 u 2020., ističu, dodavši da je najniža točka dosegnuta u drugom prošlogodišnjem tromjesečju.

Usporedba s pretpandemijskom 2019. pokazuje oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,9 posto.

U 2022. godini rast bi trebao usporiti na 4,7 posto, no bit će, kako napominju, snažniji u odnosu na prethodno prognoziranu stopu od četiri posto. Time se rast trgovinske razmjerne približava dugoročnom trendu prije pandemije, dodaju.

Prognoze se isključivo odnose na robnu razmjenu, a u sektoru usluga vide se naznake oporavka, ponajprije u sektoru informacijske tehnologije (IT) i putničkog prijevoza, ali povratak na razinu prije pandemije još nije ni blizu, napominju.

Azijski izvoz, kako procjenjuju u WTO-u, trebao bi ove godine biti gotovo 15 posto veći nego u pretpandemijskoj 2019., a izvoz Europe i Sjeverne Amerike u osnovi se oporavio.

Afrika i Bliski istok bit će pak ispod razine prije pandemije, upozorili su nadalje iz WTO-a.

Nejednakost u pristupu cjepivu produbljuje razlike među regijama i povećava šanse za pojavu novih varijanti koronavirusa koje bi mogle ugroziti oporavak, ističe glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Oporavak na globalnoj razini odvija se u dvije brzine, upozorili su iz WTO-a, a siromašne zemlje, u kojima je podijeljeno samo 28 milijuna doza cjepiva, od njih ukupno šest milijardi na globalnoj razini, slabo sustižu ostatak svijeta.

Članice WTO-a moraju postići dogovor o zajedničkom odgovoru na pandemiju koji će osigurati temelj za bržu proizvodnju cjepviva i njegovu ravnomjerniju distribuciju.

“To je nužno za očuvanje globalnog gospodarskog oporavka. Vakcinska je politika ekonomska politika – i trgovinska politika”, poručuje Okonjo-Iweala.

Čelnica WTO-a pokušava posredovati u pregovorima 164 članice WTO-a o pojačanoj distribuciji cjepiva zemljama u razvoju, a koplja se lome ponajprije oko pitanja suspenzije intelektualnog vlasništva nad cjepivima i lijekovima za covid 19.

Južnoafrička Republika, Indija i zemlje u razvoju traže da se prava suspendiraju kako bi svi mogli proizvoditi cjepiva, a njihovom prijedlogu protive se razvijene zemlje, uključujući Europsku uniju.

“Nadamo se da ćemo doći do pragmatičnog rješenja koje će biti prihvatljivo objema stranama”, poručila je s današnje tiskovne konferencije Okonjo-Iweala, aludirajući na ministarski sastanak WTO-a koji će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca.

Pandemija i eventualna pojava novih varijanti koronavirusa velika su prijetnja oporavku, ističu u WTO-u, podsjećajući da su neke vlade već ponovo uvele ograničenja kako bi ograničile širenje iznimno zarazne delta varijante.

Među prijetnjama izdvajaju i naglo jačanje inflacije, zakrčene luke, više vozarine i dugotrajnu nestašicu poluvodiča.

Problemi u lancima opskrbe posebno su teško pogodili proizvođače automobila koji su se s nestašicom poluvodiča teže nosili nego proizvođači prijenosnih računala i mobilnih telefona, primjećuju u WTO-u.

Aktualna prognoza razmjene blizu je optimističnom scenariju objavljenom u proljeće, ali prevladavaju rizici koji bi mogli zakočiti oporavak, a to posebno vrijedi za preopterećene opskrbne lance i nova žarišta covida 19, zaključuju.

Poboljšane procjene dobra su vijest, ali ne i razlog da se opustimo, poručuje glavna direktorica Ngozi Okonjo-Iweala.

Kopirati
Drag cursor here to close