Prijetnja zdravstvenih radnika

Svaki dan otišao po jedan liječnik...

Samo za šest mjeseci prošle godine u banjalučkoj regiji otišla 62 liječnika iz javnog sektora u privatni ili u inozemstvo.
Gospodarstvo / Posao | 05. 04. 2019. u 14:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici triju sindikata u zdravstvu u Republici Srpskoj zatražili su danas da resorno ministarstvo i Vlada povuku odluku o nepovećanju plaća radnicima u toj oblasti, upozoravajući da je i štrajk jedna od opcija sindikalne borbe, ukoliko izostane socijalni dijalog.

Smatraju da ne stoje opravdanja resornog ministarstva i Vlade da sada nije moguće povećanje plaća zaposlenim u zdravstvu, dok se ne saniraju dugovi.

''Mi nismo napravili te dugove i ne prihvaćamo da se vraćaju preko naših leđa'', rekao je na konferenciji za novinare Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine u RS.

Sindikalci traže povećanje plaće za 30 posto, te u roku od sedam dana i hitan sastanak s predsjednicom, premijerom i resornim ministrom na kojem će ih upoznati da je odluka Vlade o zamrzavanju plaća u zdravstvu jednostrana i, kako kaže, opasna za budućnost radnika u zdravstvu i pacijenata.

''Od te odluke jedino će profitirati zemlje u okruženju. U slučaju da ne bude socijalnog dijaloga, upotrijebit ćemo sve sindikalne mogućnosti da dođemo do postavljenog cilja, povećanja plaća i poboljšanja socijalnog statusa radnika u zdravstvu'', rekao je Femić.

Istaknuo je kako su samo za šest mjeseci prošle godine u banjalučkoj regiji otišla 62 liječnika iz javnog sektora u privatni ili u inozemstvo.

''Ovo je odlučujući trenutak da se sačuva i ovo malo zdravstvenog kadra u RS, kako ne bi došli u situaciju da građane nema tko liječiti'', rekao je Femić i podsjetio je na podatak Federalne komore doktora medicine da je u 2017. godini iz BiH svaki dan otišao po jedan liječnik.

Kazao je da sindikalci ne teže ka štrajku, ali je on jedna od opcija.

Femić je novinarima potvrdio i da su u vrijeme konferencije za novinare dobili poziv na sastanak s resornim ministrom Alenom Šeranićem 10. travnja.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija je rekao da su trenutno nositelji posla radnici '60. i '70. godišta.

''U zdravstvenim ustanovama gotovo da i nemamo starije godište, što govori o brojkama medicinskih sestara i tehničara koji su otišli iz RS'', dodao je.

Današnjem sastanku nije se odazvao predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a Milenko Granulić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close