Zbog online kupovine

Hrvatska će za pet godina ostati bez dvije trećine "pravih" trgovina

Dijelu trgovaca pandemija je donijela poslovni procvat. Zbog masovnog kupovanja putem interneta značajno je porasla online trgovina u prvoj polovici godine. Za vrijeme karantene prodalo se čak sedam puta više svježe hrane.
Gospodarstvo / Posao | 16. 09. 2020. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pandemije, a pogotovo karantene, cvate posao u maloj zagrebačkoj online trgovini svježim voćem i povrćem. Promet je porastao za čak trideset posto. Počeli su naručivati i stariji građani. Vlasnik trgovine Nikola Lukačin kaže kako ih kupci koji još nisu navikli na internet nazovu, pa im oni pomažu preko telefona pri narudžbi i kupnji u webshopu.

Nekad se po jeftinu nemarkiranu odjeću išlo gotovo isključivo na tržnice, a danas ni manje ni više nego u virtualni svijet po jeftini tekstil iz daleke Kine. Naime, putem interneta se najviše kupuje odjeća.

Uz odjeću virtualno se najviše kupuje obuća, a zatim kućne potrepštine. Zbog pandemije na listu je došla i svježa hrana, ali smanjila se kupovina putovanja i karata za zabavne sadržaje. Rezultat je ipak pozitivan jer u prvih pola godine online trgovina porasla je 13,9 posto. Mijenjaju se i svjetski trendovi, javlja Zimo.

Vidimo već sada da neke velike svjetske kompanije potpuno prebacuju svoje poslovanje na online i gase fizičke trgovine. Procjene govore da bi za pet godina ostalo svega jedna trećina fizičkih trgovina na tržištu, ističe Tomislava Ravlić iz HGK-a.

No hrvatske online potrošače slijedeće godine očekuje poskupljenje jeftinih proizvoda iz trećih zemalja, u najvećoj mjeri Kine ili SAD-a.

Zbog pravila europske unije od 1. srpnja 2021. počet će se naplaćivati PDV i na pakete vrijednosti manje od 160 kuna. Proizvođači će imati 25 posto veći trošak, a to uglavnom i kupci osjete. Proizvod od sto kuna mogao bi poskupjeti na 125 kuna. Potrošačka prava i dalje ostaju.

Ljudi uvijek imaju pravo četrnaest dana za povrat robe, da li je to proizvod koji njima uopće odgovara ili nije, dakle to je tih 14 dana, kako se kaže, bogom dano, napomenuo je Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača.

Kod online kupovanja hrane zaštitnici potrošača savjetuju pregledati kupljeno i uzimati račune jer bez računa nema ni potrošačkih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close