Savez sindikata liječnika FBiH

Štrajk solidarnosti: Liječnici iz Hercegovine dobili podršku od kolega iz Federacije

Savez sindikata liječnika FBiH organizira štrajk solidarnosti s kolegama u HNŽ
Gospodarstvo / Posao | 12. 02. 2018. u 10:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez strukovnih sindikata liječnika medicine i stomatologije FBiH, u koordinaciji sa Strukovnim sindikatom liječnika medicine i stomatologije u Hercegovačko - neretvanskoj županiji, danas je organizirao štrajk solidarnosti u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH, kao podršku generalnom štrajku liječnika medicine i stomatologije u HNŽ.

Svi liječnici medicine i stomatologije, koji su članovi Sindikata liječnika (njih više od 4.000)  se u vrijeme pauze (10.30 - 11 sati) pridružilo svojim kolegama u Hercegovini i na taj način pokazati svoju solidarnost s članovima koji počinju generalni štrajk.

Iz Sindikata navode da, u trenutku kada najmanje sedam županija već ima potpisan kolektivni ugovor s doktorima, liječnici u HNŽ su dovedeni pred zid - ili će nastaviti kao do sada ili će pokušati pronaći rješenje katastrofalnog položaja u koji su dovedeni ne svojom voljom. Liječnici u Hercegovini na ovaj način pokušavaju spasiti svoje dostojanstvo i svoj opstanak na tim prostorima.

''Savez strukovnih sindikata liječnika medicine i stomatologije FBiH će sve učiniti da naše kolege dobiju ono što im pripada i što zaslužuju, ništa manje od onoga što već imaju liječnici u drugim županijama. Molimo građane u Hercegovini da pokažu strpljenje, razumijevanje i podršku u sljedećim danima. Ova borba, koju vode liječnici, nije samo naša. Možda najvećim dijelom jeste, ali je svakako za sve građane, pacijente prvenstveno'', priopćeno je.

Liječnička komora HNŽ-a je dala punu podršku Sindikatu liječnika medicine i stomatologije HNŽ-a u aktivnostima vezanim za poboljšanje materijalnog položaja liječnika u HNŽ-u.

''Podržavamo odluku o stupanju u generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva koji su apsolutno opravdani. Apeliramo na sve liječnike u HNŽ-u da ostanu jedinstveni i dostojanstveni u svojim zahtjevima i da se u potpunost ispoštuje Zakon o štrajku, te se na taj način pruži hitna i neophodna pomoć i liječenje predviđeno Zakonom i humanim načelima naše struke kojima to bude neophodno'', navodi se u priopćenju Liječničke komore HNŽ-a.

Kažu kako ne mogu razumjeti, niti prihvatiti odluku Vlade HNŽ-a ''da se ne dozvole pregovori o dva kolektivna ugovora jer su u svim ostalim županijama liječnici dobili svoj kolektivni ugovor''.

''Ovim stavom Vlade HNŽ-a liječnici medicine i stomatologije bi se doveli u podređeni položaj u odnosu na sve druge liječnike u Federaciji BiH. Nadamo se da će Vlada što prije promijeniti svoju odluku i započeti pregovore, s obzirom na to da je i aktualni Federalni ministar zdravstva pokretač inicijative za liječnički kolektivni ugovor'', navodi Liječnička komora .

Korisnike zdravstvene zaštite pozivaju na razumijevanje, te očekuju njihovu podršku.

Kopirati
Drag cursor here to close