Sud

Štrajk radnika Zenicatransa je nelegalan

Štrajk radnika 'Zenicatransa' je nezakonit i mora se prekinuti, a Autobuska stanica deblokirati u roku 15 dana, suština je nepravomoćne presude Općinskog suda u Zenici po tužbi Gradske uprave protiv Samostalnog sindikata prometa i veza BiH, čija je č
Gospodarstvo / Posao | 21. 01. 2020. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Zenici je donio presudu kojom se štrajk kojeg je organizirala Sindikalna podružnica DD "Zenicatrans - prevoz putnika" proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo provođenje na lokaciji Autobusne stanice u Zenici. Presudom se tuženom sindikatu nalaže da u roku 15 dana deblokira Autobusnu stanicu u Zenici, te da u istom vremenskom roku tužitelju, odnosno Gradu Zenica, nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.440 KM, prenosi Federalna.

Štrajk radnika 'Zenicatransa' je nezakonit i mora se prekinuti, a Autobuska stanica deblokirati u roku 15 dana, suština je nepravomoćne presude Općinskog suda u Zenici po tužbi Gradske uprave protiv Samostalnog sindikata prometa i veza BiH, čija je članica Sindikat Zenicatransa.

"Imamo pravo žalbe, idemo prema višim instancama, uključit ćemo malo više ljudi u svemu tome, tako neće biti nikakav problem", kaže Huso Sarvan, predsjednik Sindikata JKP Zenicatrans - prevoz putnika Zenica.U Sindikatu Zenicatransa ogorčeni su jer za sudjelovanje u današnjem ročištu nisu imali punomoć krovnog sidnikata zbog čega nisu mogli iznijeti svoje argumente.

"Mi nismo u štrajku mi smo u radnoj obavezi. Međutim, mi smo spriječeni, onemogućeni da radimo - razlog je što nam je izvršena blokada prije Nove godine, tako da ne možemo raditi, nemamo računa. A drugo - mi nemamo goriva s kojim bismo mogli da radimo", objašnjava uposlenik Hazrudin Bilić.

Radnici 'Zenicatransa' će nastaviti zahtjeve da im se osigura izmirenje obaveza po osnovu Zakona o radu, ali i da se nađe konačno rješenje za uspostavu funkcija ovog javnog komunalnog preduzeća. Dvadesetak ih od jučer ponovo štrajkuje glađu, a Autobuska stanica je i dalje van funkcije.

Očekuju i reakciju Gradskog vijeća, čija većina, podsjećamo, podržava njihove zahtjeve, uz stav da se rješenja za Zenicatrans moraju tražiti u gradskom proračunu. Na sjednici Vijeća, i to hitnoj, inzistira i gradonačelnik Zenice, budući da je Grad u ovom trenutku bez usvojenog proračuna, ali i odluke o privremenom financiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close