Stavovi

Što mostarski vijećnici misle o neradnoj nedjelji?

U odluci o radnom vremenu, koja će se naći pred Gradskim vijećem Grada Mostara, bit će predloženi amandmani da svatko bira svoj neradni dan onako kako njemu paše.
Gospodarstvo / Posao | 28. 10. 2021. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

''Mi smo radnička partija, štitimo radnička prava i trebamo imati fiksno jedan dana neradni kako bi se naše majke i sestre mogle odmoriti te provesti taj dan s obitelji. Jasno je da je najbolje da to bude nedjelja'', kazao je u izjavi za Bljesak.info vijećniku Gradskom vijeću Arman Zalihić povodom mogućnosti uvođenja jednog neradnog dana u Mostaru.

Naime, kako doznajemo, u odluci o radnom vremenu, koja će se naći pred Gradskim vijećem Grada Mostara, bit će predloženi amandmani da svatko bira svoj neradni dan onako kako njemu paše.

Federalni zakon o radu odredio je da jedan dan u tjednu treba biti slobodan, ali nije određeno koji je to dan. Upravo je to, ističe Zalihić, problem inspekcijama jer, govori, s tim se najviše može manipulirati.

''Znamo da u praksi pravilo da je radnik jedan dan kući ne funkcionira jer inspekcije nisu dovoljno efikasne da osiguraju to. Mislimo da je bolje da imamo fiksno jedan dana, da je taj dan sve zatvoreno'', kazao je.

S obzirom da je na ranijoj sjednici tijekom rasprave o ovoj temi problem bio u nedjelji, kao mogućnosti da to bude neradni dan Zalihić ističe kao ih takva politizacija neradnog dana ne zanima.

''Nas ne zanima hoće li netko taj dan iskoristiti za bogomolju ili za izbor, ali jedan dan u tjednu mora biti slobodan. To što sad netko vodi političke obračune je do njih, mi se vodimo interesima radnika'', istaknuo je.

Vijećnik Antonio Zelenika za Bljesak.info kazao je kako će zasigurno danas u raspravi neradna nedjelja biti prijedlog HDZ-a, kao što je bio i ranije. Jedino nije siguran hoće li ovaj prijedlog ići u dogovoru s klubovima.

No, vijećnik SDA Adil Šuta stava je da se neradni dan ipak ostavi kao izbor poslodavcu.

''Mi se zalažemo da poštujemo postojeći zakon o radu. Ako ostavite samo nedjelju imat ćete veliki problem, kako s postojećim stanovništvom tako i sa svim onima koji dolaze i prolaze kroz Mosta. Mislim da bi to bio gubitak za Mostar'', kazao je u izjavi za Bljesak Šuta.

Naime, pred mostarskim vijećnicima danas je odluka o rasporedu radnog vremena u kojem mogu poslovati sva pravna i fizička lica koje se bave trgovinom na veliko i malo, ugostiteljstvom, djelatnosti putničkih agencija, obrtom i obrtničkim srodnim djelatnostima, te organizatori koncerata i manifestacija na području Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close