Prepucavanja s Vladom

SSSBiH: Nikada se nismo miješali u izbor izaslanstava ostalih socijalnih partnera

Podsjećaju premijera Novalića "da je ESVFBiH tijelo u kojem su sva tri socijalna partnera ravnopravna i da samostalno i slobodno biraju svoje predstavnike".
Gospodarstvo / Posao | 13. 03. 2018. u 13:24 Bljesak.info
Kopirati

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH  su priopćili da je jučerašnje priopćenje Vlade Federacije BiH  potvrdilo  da je Sindikat   s pravom uputio dopis  Međunarodnoj organizaciji rada i ostalim međunarodnim institucijama, od kojih su "tražili hitnu reakciju zbog kršenja konvencija MOR 87., 98. i 154, a koje se tiču slobode udruživanja, kolektivnog pregovaranja i najniže plaće".

''Umjesto što mjesecima izbjegava održavanje sjednice ESVFBiH na kojoj bi se razmatrala inicijativa za povećanje najniže satnice, prijedlozi zakona, kao što je npr. Zakon o zaštiti na radu ili izmjene postojećeg Zakona o stečaju, Vlada Federacije BiH se tjednima bavi isključivo i jedino izborima unutar Sindikata. Energiju su usmjerili na paraliziranje socijalnog dijaloga i ometanje rada Sindikata, kontroliranjem određenih granskih sindikata, a sve s ciljem da na čelo krovne sindikalne organizacije u FBiH dovedu nekoga tko će ih bez pogovora slušati'', kaže se u današnjem priopćenju SSSBiH.

Podsjećaju  premijera Novalića "da je ESVFBiH tijelo u kojem su sva tri socijalna partnera ravnopravna i da samostalno i slobodno biraju svoje predstavnike".

''SSSBiH se nikada nije miješao u izbor članova delegacija drugih socijalnih partnera, pa očekujemo da se i nama ostavi pravo da sami odlučujemo ko će nas gdje predstavljati. Istovremeno, SSSBiH se neće miješati u rad Vlade FBiH, jer nam to zakon zabranjuje, niti ćemo tražiti da se mijenja sastav Vlade jer mjesecima nije održala sjednicu, nije usvojila nijednu odluku niti bilo koje zakonsko rješenje. Mi ćemo ih i ovaj put samo pozvati da prevaziđu međusobne animozitete koji vladaju unutar Vlade FBiH'', kaže se u priopćenju SSSBiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati