Federacija opet čeka

Srpska pomaže ugostitelje

Očekuje se pomoć ugostiteljima i međunarodnim prijevoznicima koji su uslijed pojave virusa korona imali pad prihoda veći od 30 posto, a nisu otpuštali radnike.
Gospodarstvo / Posao | 11. 08. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je kako će na planu novih mjera za pomoć gospodarstvu Srpske svadbeni saloni, diskoteke, noćni klubovi za lipanj i srpanj imati pravo na minimalac i poreze i doprinose za radnike.

kako je objavila Srna, Višković je naveo da će biti pružena pomoć ugostiteljima i međunarodnim prijevoznicima koji su uslijed pojave virusa korona imali pad prihoda veći od 30 posto, a nisu otpuštali radnike.

"Hotelijeri i međunaroni prijevoz putnika su ovog momenta najugroženiji i njima želimo da izađemo u susret i u smislu poreza", rekao je Višković za RTRS.

Naveo je kako ne zna do kada će trajati problem s virusom korona, ali je napomenuo da je od početka pandemije, 15. ožujka, prema slućbenim statistikama 10.429 radnika ostalo bez posla, te da je od tada 9.199 novozaposlenih, što su ohrabrujući podaci.

Višković, koji je prebolio virus korona i koji je uvjeren da je tu bolest dobio rukovanjem, zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mjera nadležnih da ne bi došli u situaciju u kojoj se on našao.



Govoreći o Garantnom fondu s raspoloživih 238 milijuna KM za podršku gospodarstvu, Višković je naglasio da je riječ o velikoj pomoći gospodarstvu Srpske radi prevladavanja problema s virusom korona, te da su u tom smjeru četiri poslovne banke za početak ponudile svoje uvjete za kreditna sredstva.

"Gospodarstvenici podnose zahtjeve preko tih banaka za povlačenje sredstava uz jamstvo Fonda. Kamatna stopa u tom smislu bit će daleko povoljnija s našim jamstvima nego da sami traže određeni kredit, odnosno bit će nekih 10 do 15 posto manje nego što su na tržištu. Očekujem da oni kojima je ugrožena tekuća likvidnost iskoriste ovu priliku", rekao je Višković.

Osvrćući se na zdravstveni sistem Srpske, Višković je naglasio da je pripremljen i da ima dovoljno kapaciteta i opreme da se suoči s virusom i u jesen, ali da treba razumjeti da su radnici u tom sektoru dosta iscrpljeni i da im građani odgovornim ponašanjem i pridržavajući se mjera u tom smjeru mogu pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close