Socijalni dan

Srednjoškolci pozivaju tvrtke iz Širokog Brijega da im otvore svoja vrata!

''Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice ...'', poručili su
Gospodarstvo / Posao | 30. 09. 2019. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja Širokog Brijega da se u petak, 18. listopada, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, kao i država ima koristi.

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH, priopćeno je iz ASuBiH-a.

Kako pojašnjavaju srednjoškolci, tim projektom su obje zainteresirane strane na dobitku.

''Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju - srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realiziraju svoje ideje, škole omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva. Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali im je u tome potrebna Vaša pomoć'', navodi se.

Novac koji bi bio zarađen, tvrde, bio bi uplaćen za fond Socijalnog dana.

''To je, zapravo, sve što od Vas tražimo - da zajedno sa nama uložite u dobrobit svih nas. Jer, mi smatramo da je poenta našeg postojanja danas rad na našoj budućnosti. Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20 KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana'', poručili su iz Asocijacije srednjoškolaca.

Inače, ASuBiH je implementirao do sada tri ''Socijalna dana'', a prošle godine radilo je 1.564  srednjoškolaca/ke koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 600 poduzeća širom BiH, te time osigurali sredstva za 32 srednjoškolske inicijative i projekta u iznosu od 23.000 KM.

''Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje će koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada'', priopćeno je.

Novcem iz fonda Socijalnog dana financirati će se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima. Podršku su, navode, dobili i od nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave.

ASuBiH

 Asocijacija srednjoškolaca u BiH  (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uvjeti obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 65  lokalnih zajednica, širom BiH, sa više od 1600  članova i članica, čiji se broj stalno povećava.

Kopirati
Drag cursor here to close