ASuBiH

Socijalni dan se vratio

Na Socijalni dan, učenici srednjih škola imaju priliku steći osjećaj radne atmosfere i upoznati se s osnovnim procesima rada odlaskom na posao
Gospodarstvo / Posao | 12. 10. 2021. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Donosimo vam pozitivne i uzbudljive vijesti. Socijalni dan se vratio i možete biti dio ove velike priče, kako za ASuBiH, tako i za srednjoškolce u cijeloj BiH'', poručili su iz ove asocijacije.

Prva kompanija koja je podržala Socijalni dan 2021. u Mostaru, ali i u Bosni i Hercegovini, je Aluminij Industrija d.o.o Mostar, koja je dio M.T. Abraham Group.

''Svojim angažmanom na Socijalnom danu, Aluminij Industrija d.o.o., kao društveno odgovorna kompanija, dala je svoj doprinos implementaciji ideja srednjoškolaca u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i priliku učenicima iz Mostara da vide kako posluje jedna od kompanija sa najdužom tradicijom u našoj zemlji. Čast nam je imati partnerstvo s Aluminij Industrijom d.o.o. u pružanju mogućnosti, šansi i sredstava mladima u Mostaru, te im pomoći u razvoju njihovog statusa u zemlji kroz angažman mladih'', istaknuli su.

Na Socijalni dan, učenici srednjih škola imaju priliku steći osjećaj radne atmosfere i upoznati se s osnovnim procesima rada odlaskom na posao. Na taj način pomažu svojim vršnjacima da ostvare svoje ideje, a odlazak na posao doprinosi donošenju odluke o njihovom budućem zanimanju. Škole svojim učenicima pružaju određenu vrstu praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svojih gradova, koji su snaga i moć današnjeg društva.
Socijalni dan ima nevjerovatne efekte, poput:

• Povezuje poslodavce i potencijalne buduće zaposlenike
• Uči srednjoškolce radnoj etici i odgovornosti
• Promovira pozitivne primjere uspješnih kompanija
• Poboljšava status srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

''Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini s ponosom poziva vašu kompaniju da 15. listopada otvori vrata učenicima srednjih škola i postane partner u provedbi Socijalnog dana 2021, po uzoru na Aluminij Industriju d.o.o., kompaniju koju možemo svakako nazvati društveno odgovornom. Nadamo se da ćete vidjeti važnost našeg projekta i podržati nas te omogućiti srednjoškolcima da izgrade svoja znanja i vještine. Način na koji to možete učiniti je osigurati posao učenicima srednjih škola u vašem gradu tako da mogu provesti 8 sati radeći, te potencijalno zaraditi prve dnevnice u minimalnom iznosu od 20,00 KM.

Učenici srednjih škola doniraju novac u Fond Socijalnog dana i na taj način podržavaju realizaciju ideja svojih vršnjaka širom Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo nam je istaknuti da je u periodu od 2016. do danas kroz Fond podržano više od 80 srednjoškolskih projekata.

ASuBiH je do sada proveo četiri Socijalna dana. U posljednjoj godini implementacije radilo je 2094 učenika srednjih škola koji su svoje praktično iskustvo stjecali u preko 892 preduzeća, te su na taj način obezbijedili sredstva u iznosu od 30.500 KM za Fond Socijalnog dana. Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo uz pomoć društveno odgovornih kompanija to učiniti najboljim do sada.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja svojim aktivnostima i projektima nastoji poboljšati status srednjoškolaca u BiH, stvoriti bolje obrazovne uslove u našu zemlju, te povezati srednjoškolce. ASuBiH radi na principu lokalnih timova i trenutno okuplja timove u 73 lokalne zajednice, širom BiH, sa više od 1600 članova, čiji se broj stalno povećava'', navode u svom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close