Robovi

Slovenija na udaru zbog jeftine radne snage

Slovenske agencije za slanje radnika u inozemstvo u prosjeku od države u obliku potpora dobivaju oko 500 eura 'po glavi' izaslanog radnika jer im se u toj visini smanjuju doprinosi...
Gospodarstvo / Posao | 03. 02. 2019. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski savez građevinskih radnika (EFBWW) podnio je Europskoj komisiji formalni prigovor na slovensku politiku financijskih potpora agencijama za zapošljavanje koje radnike upućuju na rad u inozemstvo, tražeći da ispita ne krši li se time pravila unutarnjeg tržišta, objavila je Hina.

EFBWW je federacija u koju je uključeno 75 nacionalnih europskih građevinskih sindikata iz 34 države, a u svom prigovoru navodi da je Slovenija svoje nacionalno radno zakonodavstvo oblikovala tako da stimulira politiku 'jeftine radne snage' kod slanja radnika na privremeni rad u inozemstvo preko agencija, objavila je Slovenska televizija, prema priopćenju za javnost EFBWW-a.

Slovenske agencije za slanje radnika u inozemstvo u prosjeku od države u obliku potpora dobivaju oko 500 eura 'po glavi' izaslanog radnika jer im se u toj visini smanjuju doprinosi, što znači da ih u inozemstvu zapošljavaju pod povoljnijim uvjetima nego što im je to omogućeno na domaćem tržištu rada, tvrdi europska federacija građevinskih sindikata.

'Broj radnika poslanih iz Slovenije na rad u inozemstvo povećao se sa 25.000 u 2010. na 164.000 u 2016. godini, a većinom se zapošljavaju u građevinskom sektoru u Njemačkoj, Austriji i Belgiji. Mnogi stručnjaci smatraju da je taj broj i mnogo veći, te da je Slovenija postala jedna vrsta ulaza jeftine radne snage za Europu, osobito za mnoge radnike iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije, tvrdi u priopćenju europska federacija građevinskih sindikata.

U zahtjevu Europskoj komisiji EFBWW zahtijeva da se ispita njihovo mišljenje da je Slovenija zakonskim pogodovanjem agencijama koje šalju radnike u inozemstvo 'usvojila politiku izvoza jeftine radne snage', te time dovodi do 'poremećaja' na unutarnjem europskom tržištu rada.

Kopirati
Drag cursor here to close