Poslodavci komentiraju

Slovenci zadovoljni radnicima iz BiH

Tijekom ovog tjedna delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH je obavila razgovore s poslodavcima koji zapošljavaju bh. radnike.
Gospodarstvo / Posao | 14. 12. 2017. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Poslodavci u Sloveniji su izrazito zadovoljni radnicima iz Bosne i Hercegovine, njihovim znanjima i vještinama te su istaknuli da je potreba za radnom snagom iz BiH i dalje velika, kao i da će takva biti i u narednim godinama. S druge strane, radnici iz BiH su zadovoljni svojim radno-pravnim statusom i mogućnošću da rade u Sloveniji u nedostatku radnih ponuda na domaćem tržištu rada.

To su zaključci izaslanstva Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođene direktorom Agencije Muamerom Bandićem, koja boravi u Republici Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada bosanskohercegovačkih građana u ovoj državi.

Od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Republici Sloveniji, od ožujka 2013. pa do kraja oktobra ove godine, ukupno je izdato 18.118 radnih dozvola, a od toga u ovoj godini 8.132 radne dozvole. Zbog toga, pojašnjavaju iz Agencije za rad i zapošljavanje, i postoji potreba za kontinuiranim praćenjem uslova rada bh. građana u Sloveniji.

Tijekom ovog tjedna delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH je obavila razgovore s poslodavcima koji zapošljavaju bh. radnike. Poseban naglasak je bio na provjeri uslova pod kojima radnici rade, ostvaruju li sva prava iz radnog odnosa te jesu li u istom položaju kao i slovenska  radna snaga. Posjeta je iskorištena za razgovare i s  radnicima iz BiH, koji su informirali o svom statusu.

Također, obavljen je i razgovor s predstavnicima slovenskog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uvjetima rada bh. radnika u Republici Sloveniji.

Zaključeno je da sporazum između dvije države poštuju i  poslodavaci i radnici te je ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close