Lakše kandidatima

Skraćenim procedurama do polaganja ispita za državnu službu

Gospodarstvo / Posao | 07. 09. 2017. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem unaprjeđenja i skraćenja trajanja procedure javnog natječaja, Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Uredbu o uvjetima, načinu i programu za polaganje ispita općeg znanja i stručnog ispita za kandidate za državnu službu u Federaciji BiH.

Naime, u dosadašnjoj proceduri javog konkursa kandidati, koji nisu državni službenici, bili su obvezni, uz prijavu, dostaviti kompletnu dokumentaciju (original ili ovjerene fotokopije) kojom dokazuju ispunjavanje posebnih uvjeta, traženih javnim natječajem.

Ocjena dostavljene dokumentacije i utvrđivanje ispunjava li sve tražene posebne uvjete, znatno produžuje vrijeme okončanja natječajne procedure, pogotovo što se najčešće radi o velikom broju prijavljenih kandidata.

Izmjenama je propisano da se kandidati na javni natječaj prijavljuju podnošenjem Prijavnog obrasca (koji je sastavni dio Uredbe), a naknadno, u određenoj fazi procedure, dostavljaju i ostalu dokumentaciju.

Izuzetak su kandidati koji su obvezni polagati ispit općeg znanja. Ovakva dopuna Uredbe skraćuje vrijeme i smanjuje troškove provođenja konkursne procedure. Kandidati koji nisu izuzeti od polaganja ispita općeg znanja obvezni su da u ovoj fazi javnog konkursa dostave dokaz o radnom stažu u struci, na propisanom obrascu kao sastavnom dijelu Uredbe

Time kandidati, osim namještenika, u ovoj fazi javnog natječaja, dostavljajući na propisanom obrascu uvjerenje o radnom stažu, dokazuju ujedno i stepen i vrstu stručne spreme.

Izmjene su učinjene i u načinu formiranja komisija za provođenje konkursnih procedura.

Kopirati
Drag cursor here to close