Izvoz radne snage

Skoro deset tisuća bh. građana dobilo radne vize u Njemačkoj i Sloveniji

9.070 bh. građana tijekom prošle godine dobilo je radnu vizu za Sloveniju, a ne opada ni interes medicinskih radnika za rad u Njemačkoj.
Gospodarstvo / Posao | 15. 01. 2018. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaposlenost, besperspektivnost, nepoštivanje ljudskih prava i generalno politička nestabilnost u zemlji samo su neki od razloga zašto građani napuštaju BiH. Među obećanim zemljama u kojima bh. građani traže sigurniju budućnost su Njemačka, Austrija, Švedska, Slovenija i Hrvatska.

Samo u prošloj godini vize za rad u Sloveniji i Njemačkoj dobilo je blizu 10 tisuća bh. građana.

9.070 bh. građana tijekom prošle godine dobilo je radnu vizu za Sloveniju, a ne opada ni interes medicinskih radnika za rad u Njemačkoj, piše N1.

Muamer Bandić iz Agencije za zapošljavanje je kazao: "Što se tiče medicinskog kadra evo mi smo ove godine nekih 770 , prošle godine bilo 1079 osoba iz cijele BiH. Naši radnici su gore zadovoljni. Postoje i radnici koji su otišli iz radnog odnosa, oni dakle ovdje daju otkaz budu jedan period na evidenciji za nezaposlene i onda odlaze na njemačko tržište rada."

Ali to su samo oni koji odlaze uz posredovanje državne Agencije za zapošljavanje. Točni podaci o broju građana koji su napustili BiH ne postoje.

Prema statistici od 2013. do 2016. godine iz zemlje je otišlo 10.041 osoba. Podaci su to prikupljeni na osnovu mjesta prebivališta i riječ je o onima koji su odjavili prebivalište i prijavili drugo u drugoj zemlji. U Uniji za održivi povratak brojke su kažu mnogo alarmantnije. U posljednje četiri godine više od 151 tisuća ljudi napustila je iz BiH, među njima 80 posto su mladi. Tvrde da je značajan broj onih koji ne odjavljuju svoje mjesto boravka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close