Preko 73 $

Skočile cijene nafte; čeka li nas novo poskupljenje goriva?

Na američkom se tržištu njime trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 71,54 dolara, najvišoj od listopada 2018.
Gospodarstvo / Posao | 14. 06. 2021. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara, potaknute gospodarskim oporavkom i prognozama rasta potražnje za gorivom paralelno ubrzanom procjepljivanju građana u razvijenim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,28 dolara, najvišu razinu od svibnja 2019. godine.

Na američkom se tržištu njime trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 71,54 dolara, najvišoj od listopada 2018.

"Barelom se na dva vodeća naftna tržišta trguje po najvišoj cijeni u (gotovo) dvije i pol godine zahvaljujući moćnoj mješavini optimizma u vezi potražnje i smanjene opskrbe iz skupine OPEC+", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"Ta pozadina jačanja naftnih fundamenata poduprla je povišenu trgovačke aktivnosti", dodao je Brennock.

Cestovni promet vraća se u Sjevernoj Americi i većem dijelu Europe na pretpandemijsku razinu, a oporavlja se i zračni promet zahvaljujući ublažavanju mjera zatvaranja i drugih ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Dobro raspoloženje podržao je i summit G7 na kojem su najbogatije zapadne zemlje pokušale posredovati dojam o suradnji u ključnim pitanjima poput oporavka od pandemije covida 19 i doniranja milijarde doza cjepiva siromašnim zemljama.

"Ako cijepljenje globalne populacije dodatno ubrza, to bi moglo značiti još brži povratak preostale izgubljene potražnje na pretpandemijsku razinu", tumači analitičarka Rystad Energyja Louise Dickson.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je krajem prošlog tjedna da očekuje da povratak potražnje na pretpandemijsku razinu krajem iduće godine, prije nego što se očekivalo.

IEA je pozvala Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, okupljene u inicijativi OPEC+, da povećaju proizvodnju kako bi podmirile rastuću potražnju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 71,31 dolar, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Kopirati
Drag cursor here to close