Pravni fijasko Vlade i Opsenice

Moguće i tužbe: Vlada HNŽ-a i Opsenica ugrožavaju zdravstvo i ljude

Sada, kada su uklonjene sve prepreke, sindikati zdravstvenih radnika očekuju da sjednu za pregovarački stol s Vladom HNŽ-a najkasnije u ponedjeljak
Gospodarstvo / Posao | 04. 02. 2021. u 13:50 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Čim se steknu uvjeti, podnijet će se krivične prijave protiv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Gorana Opsenice resornog ministra zdravstva u Vladi HNŽ-a", rečeno je na konferenciji za medije Nezavisnog sindikata SKB Mostar i Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika.

''Odvjetnički tim će raditi svoj posao po našem nalogu jasni su dokazi, nema puno priče, čim se steknu uvjeti mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih koji su doveli do ovakvog stanja u zdravstvu protuzakonitim radom, a to su resorni ministar zdravstva kao najodgovornija osoba jer je ujedno i predsjednik pregovaračkog tima. Razmotrit ćemo sve opcije'', rekao je Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika na konferenciji za medije, koja je organizirana povodom sudskog odbacivanja drugog po redu zahtjeva Vlade HNŽ-a i resornog ministra da zaustave štrajk zdravstvenih radnika.

Foto: Bljesak.info / Konferencija sindikata zdravstvenih radnika

''Općinski sud u Mostaru je odbacio privremenu mjeru zabrane koju je predložila i podnijela sudu Vlada HNŽ-a, SKB Mostar i ministarstvo zdravstva. Još jednom želim istaknuti da vjerujemo sudstvu, da vjerujemo u ono što imamo i posjedujemo a to su dokazi, i to se drugi put pokazalo na sudu'', rekao je Ivica Anić predsjednik nezavisnog sindikata SKB Mostar.

U kontekstu dobre vjere, kaže Anić, danas je službeno uputio poziv za pregovore dva pregovaračka tima, sukladno ranijem potpisanom protokolu i sukladno zajedničkoj izjavi koju su nedvano imali nakon sastanka.

Sada su pravne stavke otklonjene, kažu Vuković i Anić i nema ništa što može osporavati početak njihovih pregovora.

''Očekujemo, najkasnije u ponedjeljak da sjednemo za pregovarački stol, oba tima, i da zajedno potpišemo kolektivni ugovor i ispregovaramo ga'', rekao je Anić.

''Ovo je totalni pravni fijasko, pravnog tima kantonalnog javnog pravobranilaštva, totalni fijasko poteza Vlade HNŽ-a na Općinskom sudu Mostar. Po drugi put sud odbija zahtjev za privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka Nezavisnom sindikatu SKB Mostar. Sramotni potezi Vlade HNK-a resornog ministra zdravstva, pravnog tima sektora rada na čelu s Vujicom. Svi oni čitavo vrijeme rade suprotno interesima sindikata, napadaju nas, šalju nam na sud zahtjeve za zaustavljanje štrajka, rade sve protiv zdravstvenih radnika kako bi ugušili naše proteste i kako bi osigurali bolju poziciju, samo im imamo jednu poruku poslati - da se  manu poslova protiv sindikata'', rekao je Vuković, dodajući da sindikat radi u skladu sa zakonom, a Vlada niti jedan potez nije uradila u skladu sa Zakonom.

''Svemoguće zakonske odredbe što se tiče pregovaranja i mirenja su uradili protivzakonito, totalni fijasko na sudu. Treba pozvati na odgovornost i ministra zdravstva'', rekao je Vuković, pozivajući Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije da reagira prema Vladi i naredi im da pozovu tim sindikata i da se ispregovara kolektivni ugovor.

Podsjetimo na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije prošli tjedan je nakon diskusije i više zahtjeva za izmjene i dopune predloženog dnevnog reda, Skupština prihvatila Zaključak kojim se nalaže Vladi HNŽ-a da pripremi Informaciju o stanju u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj zaštiti u HNŽ.

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Nevenko Herceg, ujedno i premijer Vlade HNŽ-a, sjednicu skupštine je napustio prije glasovanja, no po riječima drugih skupštinara, kada se na početku sjednice nije dogovarao dnevni red, Herceg nije imao prigovor.

Točka dnevnog reda o temi u zdravstvu s aspekta štrajka zdravstvenih radnika je stavljena na dnevni red po zahtjevu Slavena Raguža zastupnika HRS-a, tada su doneseni zaključci: 1) u roku od 7 dana Vlada i ministarstvo moraju dostaviti informaciju o statusu razgovora sa predstavnicima sindikata.

2) Skupština u roku od 15 dana će sazvati sjednicu na kojoj će se o tome raspravljati

3) nalaže se HITAN nastavak pregovora predstavnika Vlade sa predstavnicima sindikata
 

''Krajnje je vrijeme, ugrožavaju zdravstveni sistem, ugrožavaju naše ljude, građane pacijente… Isključivi krivci su Opsenica, gosp. Vujica šef sektora rada, kantonalno javno pravobranišlaštvo i svi koji su se udružili u zadnjem trenutku, a to je SKB Mostar i njen menadžment'', kazao je Vuković

Anić i Vuković su još jednom pozvali i apelirali da se zakaže sjednica dva pregovaračka tima i da se odmah zaustavi štrajk i ispregovara kolektivni ugovor, inače, kažu, 'ovo ide u pakao'.

''Za sve su odgovorni ovi što smo ih pobrojali i mi više nemamo šta da kažemo, kad sud dva puta odbije, onda znate kakvi su im pravni stručnjaci, šta rade kakve dokaze imaju, samo dezavuiraju našu javnost, a ustvari kriju potpunu nesposobnost rješenja problema u zdravstvu'', kaže Vuković.

Ukoliko i sada, nakon svih otklonjenih prepreka opet ne bude sazvan sastanak, sindikat će poduzimati dalje korake, ali ipak u dobroj vjeri nadaju se pozivu na sastanak s točnim datumom i vremenom održavanja.

''Mi smo uvjereni da će se sastanak zakazati. Nema više niti jedne prepreke, ako se slučajno sjednica ponovno ne zakaže mi ćemo poduzeti sljedeće korake, koje još nećemo iznijeti javnosti. Zajednička izjava istječe u sub ili nedjelju, znači da u ponedjeljak moramo biti za pregovaračkim stolom'', rekao je Anić.

''U ovom trenutku, nakon svega što se događa na sudu i nakon svega što je federalno ministarstvo rada donijelo, što smo neslužbeno saznali, ima elemenata kaznene odgovornosti ugrožavanja zdravstvenog sistema u HNŽ-u ugrožavanje života ljudi, direktno Opsenica, Vujica, pravobranilaštvo i menadžment SKB Mostar… svi oni koji rade protiv sindikata nek se opamete i nek pozovu sindikat da sjedne za pregovarački stol, da se dogovori kolektivni ugovor'', podvlači Vuković.

Anić je istaknuo jedinstvo sindikata u cijeloj županiji i ponovio da što prije žele sjesti za pregovarački stol, najviše zbog pacijenata koji trpe.

Na novinarske upite o uvjetima u kojima rade, kažu da se plaće medicinskih sestara kreću od 400 eura, a za čistačice i drugo osoblje su i niže.

''Statistika je bila da smo sedmi, u Federaciji po visini plaća, ispod nas su jedna ili dvije županije, to je poražavajuće, jer ova županija ima možda i najveći priljev novca'', kaže Anić.
Vuković dodaje da su zahtjevi radnika u zdravstvu započeli još prije pandemije, na ljeto, kada je županija imala dobro sezonu.

''Nikada nismo dobili odgovor, a tada nije bilo 'pandemijsko stanje', ovo samo ima veze s dobrom voljom resornog ministarstva i Vlade da odvoje novac za zdravstvene radnike'', kazao je Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close