Raskol?

Sindikati bez jedinstvenog stava: Još ništa od povećanja plaća

Prema svemu sudeći, došlo je do novog raskola u Savezu, s obzirom na to da su prije nekoliko dana predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i šest industrijskih sindikata potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.
Gospodarstvo / Posao | 12. 06. 2021. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) već duže vrijeme nema jedinstven stav. Naime, postoje dva predsjednika Saveza i dvije grupacije granskih sindikata koje podržavaju svog predstavnika.

Novi ambijent

Međutim, prema svemu sudeći, došlo je do novog raskola u Savezu, s obzirom na to da su prije nekoliko dana predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i šest industrijskih sindikata potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

Aktuelni predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić za „Avaz“ je kazao da je prisustvovao svečanom potpisivanju spomenute platforme.

''Hoću vjerovati da će se stvoriti jedan novi ambijent između sindikata i poslodavaca. To su dvije interesne skupine i svako traži svoju poziciju, ja se ne slažem po pitanju minimalne plaće'', pojasnio je Bektić.

Dodao je da je pitanje minimalne plaće delegirano i stavljeno kao imperativ rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

''Na narednoj tematskoj sjednici bavit ćemo se pitanjem najniže plaće. To je stav SSSBiH i ove grupacije koju ja predstavljam. Već duže vremena pokušavamo doći do socijalnog dijaloga uz nerazumijevanje poslodavaca zato što oni inzistiraju na dva zakona, a radi se o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. Nama je to nedopustiv koncept da uvijek budemo uvjetovani nekim zakonima'', poručio je Bektić.

Vjeruje da će se odnosi među sindikatima izgladiti.

''Imamo situaciju da se poslodavci i Sindikat dogovore, ali Vlada FBiH otežava i bavi se politikantstvom'', zaključio je Bektić.

Nužan kompromis

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović ističe da ne želi da se miješa u odnos između sindikata.

''Mi u te stvari ne ulazimo, ali smo spremni i želimo razgovarati. Napravit ćemo neki kompromis'', poručio je Smailbegović.

Dodao je da pitanje minimalne plaće još nije dogovoreno.

''Složili smo se da treba doći do povećanja, da minimalna plaća mora rasti i da ovisi o dosta faktora. Minimalna plaća ima dva ključna aspekta - jedan je socijalni, a to je da onaj tko prima minimalnu plaću može preživjeti od nje. Ukoliko bi ta plaća otišla previsoko, moglo bi doći do otpuštanja radnika i povećanja rada na crno'', istakao je Smailbegović.

Potpisnici platforme

''Naš glavni partner je industrija realnog sektora i to je ovih šest sindikata koji su potpisali platformu, oni sebe nazivaju industrijskim sindikatom. Mi smo vidjeli da s tim sindikatom imamo puno više dodirnih tačaka nego sa sindikatima javnog sektora. Pozvali smo sve one koji žele da se priključe. Postoji još nekoliko sektora granskih sindikata za koje bismo voljeli da su tu'', pojasnio je Smailbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close