Reduciranje radnog vremena

Zaštititi zdravlje radnika

Fahrudin Šahović, predsjednik Sindikata Tuzlanskog kantona, preporučuje preraspodjelu, odnosno reduciranje radnog vremena tamo gdje je moguće.
Gospodarstvo / Posao | 17. 03. 2020. u 18:55 Fena
Sindikat: Učiniti sve da se zaštiti zdravlje radnika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici sindikata zaposlenih u sektorima koji su među najugroženijima, poput zdravstva, policije, trgovaca, medijskih radnika, komunalnih preduzeća, ističu važnost organizacije poslova tako da zdravlje zaposlenih bude zaštićeno, uz raspored ljudskih resursa, koji bi u slučaju lošeg scenarija mogli osigurati rad u ovim sektorima.

Fahrudin Šahović, predsjednik Sindikata Tuzlanskog kantona, preporučuje preraspodjelu, odnosno reduciranje radnog vremena tamo gdje je moguće.

- Trebamo učiniti sve kako bi se zaštitili radnici. Mi u sindikatu smo svjesni da će ova situacija sa koronavirusom prouzrokovati pad ekonomije - kazao je Šahović.

Zdravstveni sektor obuhvaćen je i nizom mjera Kriznog štaba. U sindikatu navode da su u zdravstvenim ustanovama uspostavljeni specijalni režimi rada, pri čemu napominju da liječenje i medicinska skrb moraju biti osigurani svima, sa različitim dijagnozama, uz posebno djelovanje zbog oboljenja koje je uzrok pandemije.

- Naši resursi bi trebalo da budu dovoljni za spas života – ističe Admir Suljić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK, dok predsjednik Sindikata zdravstvenih radnike FBiH dodaje da čine sve kako bi sačuvali ljudske resurse u zdravstvenim ustanovama.

U Upravi policije Tuzlanskog kantona proveli su niz mjera zaštite policijskih službenika.

- To se prije sveg odnosi na korištenje zaštitne opreme, odnosno maski i rukavica. Vrši se selektovano puštanje, odnosno ulazak lica u službene prostorije. U organizacionim jedincama gdje se ne može obustaviti rad sa strankama određuju se prostorije za prijem stranaka. Također, preporučuje se dezinfekcija službenih vozila nakon prevoza lica - navodi Amra Kapidžić, portparol Uprave policije TK.

Svi još jednom apeluju na građane da strogo poštuju mjere kriznih štabova, jer time štite prvenstveno vlastito zdravlje, a potom svoje porodice i okoline.

Kopirati
Drag cursor here to close