Male plaće, naknade...

Sindikat se buni: Državni službenici su diskriminirani, bolje uvjete imaju niže razine

Diskriminatorni položaj državnih službenika i zaposlenika
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2018. u 18:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

 Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH (SDSZ) danas je ukazao na njihov diskriminatorni položaj u odnosu na državne službenike i zaposlenike na razini entiteta i županija, ali i u odnosu na imenovane i izabrane osobe u institucijama BiH.  

Predsjednica SDSZ BiH Lejla Čopelj na pres-konferenciji je kazala je da u javnosti već duži period vlada predrasuda prema zaposlenima u institucijama BiH, koja se uglavnom ogleda u visinama naknada i plaća.   

''Plaće u institucijama BiH kreću se od 475 KM za nižu pa do 700 KM za srednju stručnu spremu, a za državne službenike s visokom stručnom spremom od 1.500 do 1.700 KM. S druge strane, imenovane i izabrane oosbe u institucijama BiH mjesečna primanja ostvaruju od 3.500 KM do 5.000, 6.000 KM, pa ako se tome dodaju i druge beneficirane naknade i mjesečni paušali, naknade za stanarine, putarine i druge beneficije plaća ide i do nevjerojatnih 7.000 KM. Taj omjer 1:10 je svojevrstan presedan u cijelom svijetu'', kazala je Čopelj.

Dalje navodi da je drugi kriterij po kojem su diskriminirani državni službenici i zaposlenici u institucijama BiH nepostojanje kolektivnog ugovora.

''Svi drugi državni službenici i zaposlenici u BiH na nižim razinama vlasti imaju kolektivne ugovore kao garant zaštite svog položaja i statusa. Nadalje, u proteklom periodu je u dva navrata odlukom Vijeća ministara snižena plata, smanjena nam je naknada za topli obrok, koja trenutno iznosi 6 KM, a u skladu sa zakonom ta naklada bi mogla biti 1 posto prosječne neto plaće u BiH, što znači da bi mogla biti do 8-8,5 KM'', izjavila je Čopelj.  

Po njenim riječima, Vijeće ministara je u proteklom periodu donijelo odluku o naknadi za prijevoz koja u velikoj mjeri diskriminira određeni broj zaposlenih u institucijama u BiH, jer nije dovoljna za realne troškove prijevoza, dolaska i odlaska na posao.  

Čopelj navodi da su to zahtjevi koje je Sindikat upućivao Vijeću ministara, ali da nisu naišli na pozitivnu reakciju.

Kao jedino pozitivno što se desilo u proteklom periodu Čopelj je naglasila da je to inicijativa koja je upućena prema Vijeću ministara, a odnosi na pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja. Ta inicijativa je usvojena, a SDSZ apelira da budući ministar pravde tu aktivnost uzme u prioritet i što prije krene u kolektivno pregovaranje s državnim službenicima u cilju potpisivanja kolektivnog ugovora.  

SDSZ na ovaj način želi poslati poruku budućem sazivu Vijeću ministara da je ovaj sindikat prije svega proaktivno orijentiran. Spreman je na sve vidove suradnje, dogovore i pregovore, u cilju ostvarivanja prava, koja su zakonom zagarantirana. Naglašeno je da SDSZ ne insistira ni na jednom pravu koji već zakonom nije zagarantirano.

SDSZ također inzistira na dosljednosti primjene Zakona o radu u institucijama BiH, Zakonu o platama i naknadama, i ono što je za ova sindikat najvažnije, inzistira na njegovom prihvaćanju kao ravnopravnog partnera u socio-ekonomskom dijalogu.

Kopirati
Drag cursor here to close