Nastavak štrajka

Sindikat: Odgovornost za štrajk liječnika snosi Ministarstvo zdravstva HBŽ-a  

Sindikat liječnika HBŽ-a priopćio je kako su prošloga tjedna predstavnici Sindikata obavijestili predstavnike Ministarstva o namjeri Sindikata da započne štrajk u ponedjeljak, 13. studenoga .
Gospodarstvo / Posao | 14. 11. 2017. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat liječnika Hercegbosanske županije (HBŽ), čije je članstvo u ponedjeljak stupilo u štrajk, smatra kako je za novonastalu situaciju odgovorno Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a.

Sindikat liječnika HBŽ-a priopćio je kako su prošloga tjedna predstavnici Sindikata obavijestili predstavnike Ministarstva o namjeri Sindikata da započne štrajk u ponedjeljak, 13. studenoga .

Kako do štrajka ne bi došlo Sindikat je zatražio od resornog Ministarstva da postupi po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Livnu od 27. listopada 2017. godine i donese novo rješenje o reprezentativnosti Sindikata liječnika HBŽ te samim tim započne proces socijalnog dijaloga i pregovaranja.

Umjesto provođenja obvezujuće sudske presude i otvaranja socijalnog dijaloga, Ministarstvo je pred Općinskim sudom u Livnu pokrenulo pitanje legalnosti štrajka.

"Tim činom Ministarstvo nastavlja omalovažavajući i ignorirajući odnos prema Sindikatu liječnika HBŽ, dok u isto vrijeme pregovara sa sindikatima medicinskih sestara i pomoćnih radnika u zdravstvu", stoji u priopćenju.

Iz Sindikata liječnika HBŽ-a podsjećaju da su ove godine na razini Federacije BiH vođeni četveromjesečni pregovori Saveza sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i predstavnika vlasti o novom kolektivnom ugovoru, koji su prekinuti bez postignutog dogovora, pa je pokrenuo procedura stupanja u generalni štrajk u devet županija u Federaciji BiH.

"Na razini HBŽ-a Sindikatu liječnika nikada nije ponuđen protokol o pregovaranju niti su pregovori otpočeli, jer ih Ministarstvo nije željelo otpočeti. Prema tome, Sindikat liječnika HBŽ-a smatra da odgovornost za započeti štrajk liječnika u HBŽ-u snosi Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ", poručili su iz Sindikata.

Iz Sindikata podsjećaju da od vlasti traže poboljšanje uvjeta rada, poboljšanje materijalnog, socijalnog i profesionalnog položaja liječnika, kao i poboljšanje cijelog zdravstvenog sustava u toj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close