Može li ZZO opstati bez liječnika?

Sindikat liječnika HNŽ: Puno manje vrijedi posao liječnika, nego djelatnika ZZO-a

''Može li ZZO bez nas, nositelja zdravstvene zaštite, pružiti sve usluge koje mu građani plaćaju?''
Gospodarstvo / Posao | 26. 12. 2017. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ-a osvrnuo se i na rad Zavoda zdravstvenog osiguranja, gdje navode, da po običnoj računici ispadne kako  je posao onih koji liječe manje vrijedan od posla Zavoda.

Inače, napomenuli su kako je nakon usmene preporuke članova Vlade HNŽ, Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ uputio dopis Zavodu zdravstvenog osiguranje HNŽ sa zahtjevom za informativni sastanak na kojem bi sudjelovali ravnatelji zdravstvenih ustanova, predstavnici Sindikata, ministar zdravstva HNŽ i /ili premijer Vlade HNŽ.

 ZZO HNŽ je u odgovoru Sindikatu naveo da nisu zakonski obvezni ispoštovati zahtjev Sindikata za sastanak, pozivajući se na svoje tumačenje da se radi o pregovorima koje još nisu ni otvorili, navodi se u priopćenju iz ZZO-a.

''To je u najmanju ruku iznenadilo Sindikat jer smo mišljenja da se ZZO HNŽ treba uključiti u pitanje materijalnog statusa liječnika. Želimo istaknuti kako je u ostalim županijama u kolektivnom pregovaranju sudjelovao  ravnatelj ZZO, te ne mislimo kako je naša županija izuzuzetak u kojoj je to protuzakonito.

Po javno dostupnom revizorskom izvješću Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ  izdvaja više od 7 milijuna KM za plaće zaposlenih, regrese, za jubilarne nagrade koje su značajno veće nego zakonom predviđene, nagrade za praznik 23.11., za naknade upravog vijeća izdvajaju 500 KM mjesečno po članu bez obzira da li se sjednice održavaju, za razne stimulacije radnika za posao koji su zapravo dužni obavljati, materijalne troškove itd.

Revizorskim izvješćem iz 2003. godine se za troškove poslovanja ZZO HNŽ izdvajalo 1,2 milijuna KM.  Usporedbe radi, ponovno javno dostupnim revizorskim izvješćem, Zavod Zeničko-dobojske županije izdvaja nešto iznad 2 milijuna KM za plaće svojih zaposlenika. U HNŽ živi oko 220 000 stanovnika, a u Zeničko-dobojskoj županiji skoro 390 000 stanovnika'', navodi se u priopćenju iz Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

Dodaju također kako je u ZZO-u prosječna plaća zaposlenika  veća nego  najškolovanijeg liječnika županije.

''ZZO HNŽ otplaćuje kredite za razvoj zdravstvene infrastrukutre što po Statutu ZZO nije predviđeno. ZZO je primarna zadaća osiguravanje najbolje zdravstvene zaštite za građane, jer oni su ti koji uplaćivanjem svojih doprinosa i godišnjih ''markica'' pune blagajnu ZZO kako bi se mogli omogućiti materijali (lijekovi, ortopedska pomagala itd.) i usluga liječenja koje obavljaju zdravstveni djelatnici.

Koristeći okvirne brojke, jedna zdrastvena ustanova sa 350 djelatnika dobije iz ZZO-a  700 000 KM za plaće, a ZZO-a za svojih okvirno 130 zaposlenika izdvaja 5,2 milijuna KM (ostatak do 7 milijuna KM su materijalni i sl.  troškovi). Zbog svega navedenog  da se zaključiti kako puno manje vrijedi posao onih koji liječe pacijente nego posao u ustanovi koja bi trebala služiti kao prolazna stanica teško zarađenog novca osiguranika''

Iz Sindikata liječnika poručuju da je stav ZZO jako neodgovoran prema liječnicima, a isto tako i prema građanima jer situacija u koju su doveli liječnike utječe na sve korisnike zdravstvene zaštite.

''Za kraj se pitamo može li ZZO bez nas, nositelja zdravstvene zaštite, pružiti sve usluge koje mu građani plaćaju?'', navedeno je u priopćenju Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close