Štrajk upozorenja

Sindikat HP Mostar: Ne želimo da nam se dogodi Aluminij, Soko ili Žitopromet

Članovi nezavisnog sindikata radnika Hrvatskih pošta (HP) Mostar održali su četvrtak ispred glavnog ulaza Pošte Mostar jednosatni štrajk upozorenje kojim su htjeli ukazati na svoju situaciju.
Gospodarstvo / Posao | 30. 01. 2020. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne želimo čekati da nam se dogodi ono što se dogodilo Aluminiju, Sokolu ili Žitoprometu. Tražimo povećanje plaća koje se nisu promijenile već deset godina'', kazao je Tomislav Erić, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar.

Članovi nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatskih pošta (HP) Mostar održali su četvrtak ispred glavnog ulaza Pošte Mostar jednosatni štrajk upozorenje kojim su htjeli ukazati na svoju situaciju. Naime, zahtjevi radnika su ostali isti, glavni problem je povećanje plaća.

''Na prvom sastanku tražili smo povećanje plaća 20 i 30 posto ali su nam rekli kako to nije bilo moguće, promijenili smo zahtjev na 15 posto za poštare, čistačice i vozače, 10 posto za šalterske radnike i kartiranje i pet posto za ostale međutim nisu nam odgovorili'', rekao je.

''Poslali smo dopis da se ponovno sastanemo do kraja prvog mjeseca da se opet dogovorimo o ovim zahtjevima ali nisu se udostojali odgovoriti. Kad smo poslali priopćenje o ovome štrajku poslali su nam dopis da se održi novi sastanak 28. veljače'', objašnjava.

Naglasio je i kako HP Mostar ima oko 700 uposlenika te da u tom poduzeću radi čak 28 direktora i zamjenika direktora, kao i 7-8 eksperata.

Ukoliko se Uprava ne odazove na pregovore i nove sastanke djelatnici Pošte ponovno će izaći na prosvjede.

Priopćenjem se ranije oglasila i Uprava HP Mostar u kojem navodi da su sve obveze propisane kolektivnim ugovorom ispunjene, te da ne vide razlog za štrajk upozorenja, ali da stoje na raspolaganju za poboljšanje Kolektivnog ugovora, koji ističe u svibnju ove godine.

U priopćenju se kaže da se plaće redovno isplaćuju bez kašnjenja, isplaćuje se topli obrok, troškovi prijevoza na posao, regres, naknada za minuli rad na ukupan radni staž, naknade za vjerske praznike i za rad noću. Također se isplaćuje naknada za otežane uvjete rada za poštare, naknade za slučaj smrti, za rođenje djeteta, naknada u slučaju nastanka teških bolesti i invaliditeta, otpremnine prilikom odlaska u mirovinu, poštuje se u cjelini pravo na korištenje godišnjeg odmora, kao i ostala zakonom i Kolektivnim ugovorom predviđena prava.

''Slijedom svega navedenog ne vidimo razlog za štrajk upozorenja, ali za otvaranje dijaloga vezano za poboljšanje Kolektivnog ugovora koji ističe u svibnju 2020. stojimo na raspolaganju'', naveli su iz Uprave HP Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close