''Ne isplati se školovati''

Sindikat doktora i stomatologa: Vlada je izjednačila VSS medicinske sestre i doktore

''Za tako malu razliku se ne isplati školovati, preuzimati odgovornost i biti DOKTOR u HNŽ'', ističu doktori i stomatolozi.
Gospodarstvo / Posao | 19. 05. 2021. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog male razlike u plaći između medicinske sestre sa VSS i doktora medicine, u HNŽ se ne isplati školovati, preuzimati odgovornost i biti doktor'', poručili su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Ovaj Sindikat čestitao je Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar i Vladi HNŽ na sklopljenom Kolektivnom ugovoru.

''Iako je cijela priča sklapanja Kolektivnog ugovora trajala predugo na kraju je na obostrano zadovoljstvo sklopljen Kolektivni ugovor. Članovi Sindikata su bili ustrajni u svojim zahtjevima i dobili su povećanje plaća za koje su se borili.
Vlada HNŽ je iskazala ne samo dobru volju, nego je preuzela odgovornost i pokazala da brine za zdravstvene radnike'', navode doktori i stomatolozi.

Dodaju kako su potpisanim Kolektivnim ugovorom omogućili da zdravstveni radnici u HNŽ imaju najveće koeficijente u Federaciji BiH i to je velika stvar.

''Koeficijent medicinske sestre sa visokom stručnom spremom u HNŽ je sada 4.3, dok je u isto vrijeme u Sarajevu 3.5, Orašju 3.2, Livnu 3.5, Razlika je više nego očigledna.  Mostar je barem u nečemu iznad svih ostalih i za to je zaslužna sadašnja Vlada. Podržavamo povećanje plaća, posebno medicinskim sestrama sa SSS koje nose većinu fizičkog posla oko pacijenata, ali ne možemo ne ukazati na to da je Vlada skoro pa izjednačila medicinske sestre sa VSS i doktore medicine. Doktor je nositelj zdravstva, nositelj odgovornosti u zdravstvu i to se mora odraziti i u koeficijentu složenosti poslova. Trenutna razlika plaće doktora i med.sestre sa VSS u HNŽ je 8.5%, u Sarajevu 26%! Za tako malu razliku se ne isplati školovati, preuzimati odgovornost i biti DOKTOR u HNŽ'', dodaju u priopćenju.

''Mi se nadamo da će ista ova Vlada biti dosljedna u svojim ubjeđenjima da Hercegovina treba imati sve zdravstvene radnike sa najvećim koeficijentom i da isto možemo očekivati kroz nekoliko mjeseci kada istekne naš Kolektivni ugovor i kada mi dođemo na red. Sve manje od toga bi dovelo do diskriminacije, a naša Vlada je pokazala da im je to nedopustivo kada je zdravstvo u pitanju! Omjer plaća doktora i ostalih uposlenih u zdravstvu u Hercegovini ne smije biti manji nego drugdje i ako jedna grupa uposlenika ima najveće koeficijente u FBiH onda ih svi trebaju imati'', dodali su doktori i stomatolozi.

Na kraju su poručili: ''Još jednom čestitamo na sklopljenom kolektivnom ugovoru i vidimo se na jesen''.

Kopirati
Drag cursor here to close