Porezi

Sindikat: Dodatni udar na džepove radnika

Savez samostalnih sindikata pozvao je Vladu kao predlagača spomenutih zakona da ih vrati na dodatno usuglašavanje.
Gospodarstvo / Posao | 25. 06. 2018. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra neophodnim da se što prije uradi točna projekcija financijskih efekata primjene predloženih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima, "jer se samo tako može steći realna slika o tome što ustvari radnike očekuje".

Radi toga, u današnjem priopćenju SSSBiH pozvao je Vladu kao predlagača spomenutih zakona da ih vrati na dodatno usuglašavanje.

''Naime, prijedlozima zakona će de facto doći do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres čime će se izvršiti dodatni udar na džepove radnika. S obzirom da, ukoliko ne dođe do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora, koji su propisivali obavezu poslodavcima za isplatu spomenutih naknada, više neće postojati zakonska obveza poslodavaca da isplaćuju naknade i sasvim je opravdano očekivati da će doći do njihovog ukidanja. Ovim će biti naročito pogođen  realni sektor, u prvom redu radnici kod privatnih poslodavaca, posebno tamo gdje nema ni sindikata'', navode iz  SSSBiH.

Mišljenja su da "ne postoje nikakva jamstva da će ove naknade biti transformirane u plaću radnika u istom iznosu (to će praktično ovisiti od dobre volje poslodavca),  tako da je pitanje njihovog poreskog tretmana u ovom slučaju potpuno irelevantno".

''Ako se to desi, a velika vjerojatnoća je da će se desiti, bit će to daleko ozbiljniji problem i gubitak za one radnike koji su značajan dio svojih 'plaća' primali kroz topli obrok i prijevoz (u prosjeku 200 KM mjesečno) nego postavljanje praga, odnosno definiranje porezne stope. Time se opravdanje predlagača da se želi postići poreska neutralnost pokazuje kao potpuno nerealno i neargumentirano'', priopćeno je SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close