Neće ići

Sindikat bi minimalac od 500 KM, poslodavci ne bi

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe kako nema ekonomskih osnova da se ispuni zahtjev sindikalaca.
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2018. u 13:14 Fena
Kopirati

Savez sindikata Republike Srpske smatra kako najniža plaća u tom bh. entitetu treba biti povećana s 440 na 500 KM, ali to ne podržavaju poslodavci.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je ukazala da poslodavci u RS trebaju shvatiti da radnici nisu trošak, već netko tko sudjeluje u stvaraju njihove dobiti i rasta za RS te da moraju povećati zarade svojih zaposlenih.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U godini na izmaku Vlada RS, iz svojih prihoda, povećala je plaće svim radnicima u RS i to nisu uradili poslodavci'', podsjetila je ona u izjavi novinarima nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Međutim, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe kako nema ekonomskih osnova da se ispuni zahtjev sindikalaca.

''Nemoguće je izjednačiti plaću koja se isplaćuje i najnižu plaću, jer to ugrožava upravljanje u poduzećima. Za nas je najvažnije da u narednom periodu, zajedno s Vladom, provedemo mjere ekonomske politike i da to dovede do povećanja osnovne plaće koju radnik prima, a samim tim će se povećati i najniža zarada'', rekao je Trivić.

Konačnu riječ o povećanju najniže plaće donosi Vlada, a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je rekao da se danas, bez jasnih statističkih podataka, ne mogu izjasniti o tom pitanju.

''Uvijek sam za povećanje plaća i volio bih već sada da imamo najnižu plaću od 500 KM, ali moramo vidjeti imamo li realne uvjete da možemo donijeti takvu odluku'', rekao je Đokić.

Kopirati