Neće ići

Sindikat bi minimalac od 500 KM, poslodavci ne bi

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe kako nema ekonomskih osnova da se ispuni zahtjev sindikalaca.
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2018. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez sindikata Republike Srpske smatra kako najniža plaća u tom bh. entitetu treba biti povećana s 440 na 500 KM, ali to ne podržavaju poslodavci.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je ukazala da poslodavci u RS trebaju shvatiti da radnici nisu trošak, već netko tko sudjeluje u stvaraju njihove dobiti i rasta za RS te da moraju povećati zarade svojih zaposlenih.

''U godini na izmaku Vlada RS, iz svojih prihoda, povećala je plaće svim radnicima u RS i to nisu uradili poslodavci'', podsjetila je ona u izjavi novinarima nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Međutim, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe kako nema ekonomskih osnova da se ispuni zahtjev sindikalaca.

''Nemoguće je izjednačiti plaću koja se isplaćuje i najnižu plaću, jer to ugrožava upravljanje u poduzećima. Za nas je najvažnije da u narednom periodu, zajedno s Vladom, provedemo mjere ekonomske politike i da to dovede do povećanja osnovne plaće koju radnik prima, a samim tim će se povećati i najniža zarada'', rekao je Trivić.

Konačnu riječ o povećanju najniže plaće donosi Vlada, a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je rekao da se danas, bez jasnih statističkih podataka, ne mogu izjasniti o tom pitanju.

''Uvijek sam za povećanje plaća i volio bih već sada da imamo najnižu plaću od 500 KM, ali moramo vidjeti imamo li realne uvjete da možemo donijeti takvu odluku'', rekao je Đokić.

Kopirati
Drag cursor here to close