Zakon o radu FBiH

Sindikalci predložili 1.700KM najnižu neto plaću, Drljača poručio da će podržati dogovor

Drljača je obećao da se u parlamentarnu proceduru neće ići s Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o radu dok se ne utvrdi minimalna plaća ili opći kolektivni ugovor.
Gospodarstvo / Posao | 29. 07. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu će se definitivno još razgovarati kako bi se došlo do unaprjeđenja i najboljeg rješenja. Ono što je jedna od najznačajnijih tema razgovora onih koji sudjeluju u njegovoj izradi je minimalna plaća, a Savez samostalnih sindikata predložio je da neto te plaće bude 1.650-1.700KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da će Vlada podržati sve što se dogovore poslodavci i sindikati jer, kako je kazao, "činjenica je da nema kvalitetne i uspješne reforme ukoliko ne postoji konsenzus između sindikalaca, poslodavaca i vlade".

On je obećao da se u parlamentarnu proceduru neće ići s Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o radu dok se ne utvrdi minimalna plaća ili opći kolektivni ugovor.

Savez samostalnih sindikata BiH je tražio da neto plaća bude 1.650-1.700KM, o tome resorno ministarstvo i ministrica Jelka Miličević treba da daju mišljenje i način na koji se to može uraditi. Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić kazao je da su oni naišli na razumijevanje socijalnih partnera da se razgovor nastavi te da se nada će u nastavku doći do zajedničkog rješenja.

"Ne možemo zauvijek biti taoci, tražit ćemo promptno da nam ponude rješenje", rekao je on.

Adnan Smailbegović, predstavnik poslodavaca je pak siguran da će zajednički doći do najbolje opcije i za zaposlenike i poslodavce: "Cijenimo da je socijalni dijalog važan, vrlo je važno da se sjedne na miru i razgovara o detaljima".

Zatupnički dom Parlamenta FBiH je jučer raspravljao o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH i, nakon kritika opozicije i prosvjeda sindikalaca, usvojio zaključak kojim će Nacrt ovog zakona ići u javnu raspravu, prenosi klix.

Kopirati
Drag cursor here to close