Nezavisni sindikat

Sat upozorenja iz Hrvatske pošte Mostar

Nakon najave štrajka, iz HP Mostar priopćeno je kako njihovi djelatnici nemaju razloga za štrajk, jer se sve plaće i naknade u cijelosti isplaćuje. Također, navode kako je sindikat koji je najavio štrajk, nereprezentativan.
Gospodarstvo / Posao | 11. 09. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Upozoreni sa mnogih strana kako potrebe za štrajkom nema, te kako u Hrvatskoj Pošti Mostar sve funkcionira kako treba moramo istaknuti kako smo u više navrata navodili i pojasnili činjenice koje se unutar našega poduzeća moraju mjenjati u korist ‘’običnog’’ radnika'', stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata HP Mostar povodom jednosatnog štrajka upozorenja koji je održan u srijedu 11. rujna.

Iz sindikata ističu kako ''bilo da su reprezentativni ili ne, oni djelatnici Hrvatske Pošte Mostar, javnoga poduzeća u većinskom vlasništvu države Bosne i Hercegovina.''

''Sviđalo se to nekome ili ne, imamo pravo na štrajk upozorenja po zakonu iste države, imamo pravo da iznosemo problematiku sa kojom se na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi susreće poštar, čistačica ili npr. vozač unutar HP-a Mostar. U vrlo kratkom periodu u kojem smo se organizirali u Nezavisni sindikat Hrvatske Pošte Mostar smo pred sebe stavili jasne i jedinstvene ciljeve koji idu u korist svakog djelatnika Hrvatske Pošte Mostar, jer ne postoji osoba kojoj ne bi odgovaralo povećanje plaće, bolji i korektniji uvjeti rada bez pritisaka. Danas smo održali štrajk upozorenja kako bismo skrenuli pažnju na navedene probleme koje ćemo kroz naredni period i konkretnije iznosti. Otvoreni smo za svaku vrstu razgovora, ali nipošto nećemo prihvatiti ucjene niti mobing. Istina jeste da još nekoliko mjeseci nećemo biti reprezentativni sindikat, ali valjda je jasno da nas je postojeći ‘’reprezentativni’’ sindikat uistinu predstavljao ne bismo imali potrebu da se organiziramo u novi'', poručili su.

Jednosatni štrajk upozorenja održali su zbog 'odavno poznatih razloga'.

''Male plaće, nedostatak djelatnika u 'proizvodnim' sektorima, slaba organizacija posla koja proizlazi iz nedostatka djelatnika, sve veći pritisak na djelatnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima i tako dalje'', naveli su ranije iz Sindikata ''najvažnije su točke našeg nezadovoljstva'' te dodaju da ih ima još.

Foto: Bljesak.info / Jednosatni štrajk upozorenja poštara u Širokom Brijegu

''Osnovni razlog našeg okupljanja su male plaće koje su iste već godinama. Moja godišnja neto plaća s 26 godina staža za 2018. godinu iznosila je 10.374 maraka. Drugi razlog je sve veći pritisak na djelatnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima'', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar Tomislav Erić.

Erić je dodao kako je veliki problem nedostatak djelatnika u "proizvodnim sektorima" i slaba organizacija posla koja proizlazi iz manjka djelatnika.

Foto: Bljesak.info / Samo jedan poštar od njih 11 ima službene cipele, ostali koriste privatnu obuću

Poručio je kako je Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar legalan jer ima uredno rješenje Uprave o registraciji sindikata pa je, stoga, i štrajk legalan.

Nakon najave štrajka, iz HP Mostar priopćeno je kako njihovi djelatnici nemaju razloga za štrajk, jer se sve plaće i naknade u cijelosti isplaćuje. Također, navode kako je sindikat koji je najavio štrajk, nereprezentativan.

''Povodom najave jednosatnog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar (jednog od dva Sindikata u Društvu) zakazanog u srijedu o kojem je ovaj Sindikat obavijestio medijima i dostavio im svoje zahtjeve, Uprava HP-a Mostar odlučila je javnosti dostaviti konkretne informacije i pokazatelje vezane za poslovanje kako bi se dobio uvid u stvarno stanje. Najavljeni štrajk organizira nereprezentativni Sindikat Društva, a ne svi djelatnici HP Mostar kako je objavljeno u medijima. U svojim zahtjevima između ostaloga traže povećanje plaće djelu radnika od 30 posto, a svima ostalima 20 posto, što bi predstavljalo povećanje troškova rada od cca. 4,2 milijuna KM na godišnjoj razini'', naveli su iz Uprave ovog poduzeća predstavivši prava radnika HP Mostar.

Foto: Bljesak.info / Jednosatni štrajk upozorenja poštara u Širokom Brijegu
Kopirati
Drag cursor here to close