Obećana zemlja

Sanjate posao u Njemačkoj? Slobodno još 1,36 milijuna radnih mjesta

U Njemačku se posljednjih godina ponovno povećala radna migracija, pri čemu prednjače nove članice Europske unije poput Rumunjske, Bugarske i Hrvatske.
Gospodarstvo / Posao | 12. 11. 2019. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačkoj trenutno nedostaje 1,36 milijuna radnika, što je manje nego u drugom kvartalu ove godine ali za 120.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je u utorak Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

„Iako trenutno traje proces otpuštanja radnika kod nekoliko zvučnih velikih poslodavaca, potražnja za radnicima u manjim i srednjim poduzećima je u porastu“, rekao je Alexander Kubs iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji djeluje pri Saveznom uredu za zapošljavanje, piđe Hina.

On je pritom dodao kako se 1,18 od 1,36 milijuna otvorenih radnih mjesta nalazi u poduzećima koje zapošljavaju manje od 250 radnika.

Kubs je primijetio da potražnja za radnicima opada u metalurškoj branši, dok je u građevini u daljnjem porastu.

Njemačka  / Foto: Ilustracija

„Građevinarska branša trenutno traži preko 147.000 radnika, što je dosadašnji rekord“, rekao je Kubs.

Potražnja je također i dalje velika u trgovini i uslužnim djelatnostima.

U Njemačku se posljednjih godina ponovno povećala radna migracija, pri čemu prednjače nove članice Europske unije poput Rumunjske, Bugarske i Hrvatske.

U Njemačkoj je krajem prošle godine živjelo gotovo 400.000 državljana Republike Hrvatske, što je 170 tisuća više nego 2012. godine, godine koja je prethodila ulasku Hrvatske u EU.

Sljedeće godine stupa na snagu i Zakon o useljavanju stručne radne snage koji će olakšati useljavanje stručnjaka izvan granica EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close