U tri tjedna

SAD: Rekordnih 16,6 milijuna ljudi zatražilo pomoć za nezaposlene

Radi se o najvećem i najbržem nizu gubitaka radnih mjesta od 1948. godine, od kada se prate podaci
Gospodarstvo / Posao | 09. 04. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / Ilustracija

Rekordnih 16,6 miliona građana Sjedinjenih Američkih Država zatražilo je pomoć za nezaposlene u posljednja tri tjedna. Samo prošli tjedan njih čak 6,6 milijuna je podnijelo zahtjev. Ovakvi tmurni podaci govore da je zbog pandemije koronavirusa svaki deseti radnik u SAD-u u protekla tri tjedna ostao bez posla, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o najvećem i najbržem nizu gubitaka radnih mjesta od 1948. godine, od kada se prate podaci. Oni oslikavaju izgled tržišta rada, koji se brzo rasplamsava, jer su poduzeća širom zemlje obustavila rad zbog pandemije. Procjenjuje se da bi do kraja ovog mjeseca više od 20 milijuna Amerikanaca moglo ostati bez posla.

Vjeruje se da je virusna pandemija ugasila gotovo jednu trećinu proizvodnje jedne od najvećih svjetskih ekonomija u tekućem kvartalu. U 48 američkih država zatvoreno je neesencijalno poslovanje. Restorani, hoteli, robne kuće i mala poduzeća otpustili su milijune ljudi, jer se bore da plate obveze u vrijeme kad su njihovi prihodi nestali.

Kao rezultat svega navedenog, u protekla tri tjedna, 16,6 milijuna Amerikanaca podnijelo je zahtjev za pomoć za nezaposlene. Rast broja nezaposlenih nadvladao je kapacitete državnih biroa za nezaposlene. Uz to očekuje se još veće smanjenje radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u SAD-u mogla bi dostići 15 posto kada u travnju bude objavljen izvještaj o zaposlenosti, prognoziraju ekonomski stručnjaci.

Kopirati
Drag cursor here to close