Posla nema

S jeseni stižu novi otkazi

Da je tržište palo, potvrđuje i broj radnika koji su ostali bez posla, najviše u uslužnom sektoru.
Gospodarstvo / Posao | 12. 08. 2020. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova otpuštanja, posebno u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva očekuju se već s jeseni, objavila je televizija N1 navodeći kako je brojka od najmanje 32.000 ljudi u BiH koji su ostali bez posla od početka pandemije koronavirusa do danas, tek vrh ledenog brijega.

Ugostiteljska djelatnost, hotelijerstvo, trgovina, umjetnost, ali i proizvodnja - najviše su pogođeni posljedicama koronavirusa, navodi televizija dodajući kako mnogi gospodarski subjekti rade s 20 do 50 posto kapaciteta. Neki su silom prilika morali staviti ključ u bravu. 

"Svi smo mislili da će ovo trajati neka dva-tri mjeseca, nakon čega će se nastaviti normalan život, tako smo se i ponašali. Neki su otpustili radnike, pa su ih počeli vraćati kada je život malo krenuo, neki su crpili vlastite rezerve, međutim, sedam mjeseci je dugo razdoblje, dosta se toga potrošilo i sada počinje realan život. Sada se zaposleni moraju prilagoditi realnim potrebama, a definitivno je tržište palo", rekao je za N1 Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. 

Da je palo, potvrđuje i broj radnika koji su ostali bez posla, najviše u uslužnom sektoru.

"Mi možemo očekivati još goru situaciju polovicom rujna, kada se završi ljetnja sezona, tada će biti otpušten veliki broj radnika, prvenstveno u Neumu. Ovdje, u kontinentalnom dijelu FBiH puno se hotela zatvorilo tijekom ovog mjeseca", naveo je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih gospodarstvenika BiH.

Ništa bolja situacija nije ni u RS.

"Oko 2.000 radnika je u posljednjih 15-ak dana otpušteno iz sektora ugostiteljstva. Ako se ne izađe s pravovremenim mjerama, ako Vlada ne ponudi pomoć i mjere ovoj gospodarskoj grani, taj broj će se znatno uvećati", rekao je  Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS  (HORECO).

O tim mjerama predstavnici Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS jučer su razgovarali i s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, no, čini se, bez nekog rezultata.

 


"Ništa konkretno se ne poduzima, sve se završava na razumjevanju i na priči. Nama treba nešto konkretno da se učini, kako bismo vidjeli da nismo ostavljeni sami", istaknuo je Šurlan.

Mjere, tamo gdje ih ima, većinom su zakasnile - naglašavaju gospodarstvenici. 

"Korona zakon 2 ne možemo čekati. Mi sada imamo pregovore s Ministarstvom turizma FBiH koji imaju razumijevanja prema turističkim subjektima, ali sve to ide sporo", rekao je Halilović. A vrijeme curi. U Federaciji BiH za sedam dana, od 27 srpnja do 3. kolovoza, bez posla je ostalo gotovo 1.700 radnika, podaci su Porezne uprave tog entiteta.

U RS, od početka pandemije na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijavilo se 10.429 osoba, kojima je prestao radni odnos, dok je njih 9.199 brisano zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close