Sinan Husić

Rudari gube strpljenje

''Može se dogoditi da se ide u generalni štrajk u svim rudnicima, a ni prosvjedi nisu isključeni.''
Gospodarstvo / Posao | 17. 07. 2020. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari rudnika mrkog uglja Kreka i Zenica nastavili su štrajk. Ogorčeni i iznevjereni, traže osnovno - pošteno zarađene plaće. Da ih se baš i ne shvaća ozbiljno, pokazuju informacije da su tek u četvrtak intenzivirani razgovori na relaciji Uprava rudnika - Uprava ''Elektroprivrede BiH''.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kaže da je strpljenja sve manje.

Izmiruju obaveze

''Može se dogoditi da se ide u generalni štrajk u svim rudnicima, a ni prosvjedi nisu isključeni. Kompletan sindikat pruža podršku komoratima i štrajkovima. Ispod ovoga se ne može, a radi se o nepoštivanju kolektivnog ugovora'', kaže Husić.

Naglašava da treba preispitati i uvjete funkcioniranja kompletnog koncerna EPBiH.

''Puno gorčine ima kod ljudi. Kada su nas na početku pandemije koronavirusa pitali možemo li ispoštovati zacrtanu proizvodnju kako bi elektroenergetski sektor bio stabilan, svi smo rekli da možemo. I sada u svim depoima termoelektrana ima dovoljno uglja. Čak ni ova situacija sa štrajkom neće ugroziti funkcioniranje, a rudari nemaju plaće'', zaključuje Husić.

S druge strane, iz ''Elektroprivrede BiH'' su na pitanja zašto rudari u Zenici nisu dobili plaće i kada će se to dogoditi, koliki su gubici za tri dana, koliko rudari odbijaju sići u postrojenja i nastaviti proizvodnju, kao i šta su oni do sada poduzeli, kazali da ovo preduzeće redovno izmiruje sve svoje obaveze prema rudnicima u okviru koncerna.

''Zbog smanjene proizvodnje uglja, posebno u rudnicima Zenica i Kreka, smanjeni su prihodi. Razlozi su loše upravljanje rudnicima, neispunjenje planova poslovanja i vrlo niska produktivnost. Razlozi smanjenja prihoda u RMU Kreka, u čijem je sastavu kop ''Šikulje'', također su uzrokovani smanjenom proizvodnjom uglja iz svih proizvodnih kapaciteta. Pitanje primanja, odnosno plaća, u isključivoj je nadležnosti uprava rudnika'', naveli su iz ''Elektroprivrede BiH''.

Teška situacija

Dodali su kako Nadzorni odbor i Uprava poduzeća, uz podršku Vlade FBiH i resornog ministarstva, intenzivno rade na poboljšanju upravljanja u rudnicima, ali nailaze na otpore samih rudnika, što se, navode, ogleda i kroz ove obustave rada.

I predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić rekao je da su rudari ogorčeni i traže da im se kaže kada mogu očekivati isplate plaća.

''Radimo zajedno s ''Elektroprivredom'' na rješenju problema, ali je stanje i dalje takvo da rudari Mramora i Šikulja ostaju pri zahtjevima za isplatu plaća. Bez toga neće nastaviti proizvodnju'', rekao je Tokić za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close