Ovisno od dogovora

Rudari bi danas mogli prekinuti štrajk

Proizvodnja u zeničkim rudnicima prekinuta je još u prošli ponedjeljak, kada su stupili u radnički neposluh, dok su brezanski rudari u petak, 12. veljače, stupili u generalni štrajk.
Gospodarstvo / Posao | 15. 02. 2021. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajk rudara u zeničkim i brezanskim rudnicima mogao bi biti prekinut nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH, koji počinje u 9.00 sati u sjedištu EPBiH u Sarajevu, najavio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

On će, također, u sklopu izaslanstva Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu FBiH, nazočiti sastanku te ističe da rudari neće odustati od svojih zahtjeva.

Proizvodnja u zeničkim rudnicima prekinuta je još u prošli ponedjeljak, kada su stupili u radnički neposluh, dok su brezanski rudari u petak, 12. veljače, stupili u generalni štrajk.

Isti su dan generalni štrajk počeli i u Zenici, nakon što je prekinut štrajk glađu sindikalnih čelnika.

''Vjerujem, ipak, da ćemo se dogovoriti i da ćemo mi već danas sići u jame. Puno smo dana izgubili, moramo zaraditi plaću i za ovaj mjesec, ali, naravno, nećemo odustati od svojih zahtjeva'', podvlači Spahijaj.

Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plaća i naknada za topli obrok za siječanj te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o umirovljenju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još uvijek nisu počeli i primati mirovinu.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 milijuna KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 milijuna KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 milijuna KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 milijuna KM.

 

 

Građani prosvjeduju pred RMU Breza

Više od stotinu građana Breze skupa sa rudarima se okupilo ispred RMU Breza u znak podrške štrajku rudara koji traje od prošlog tjedna.

Nešto više od stotinu građana nalazi se ispred ulaza u RMU Breza, gdje se se okupili kako bi pružili podršku rudarima koji su u štrajku.

Stigao je i načelnik Vedad Jusić koji je, podsjećamo, jučer uputio otvoreno pismo javnosti u kojem je iskazao podršku za rudare i uvjete u kojim se nalaze te pozvao građane na solidarnost.

Kopirati
Drag cursor here to close