Devet poduzeća

Revizija: 73% radnika u javnim poduzećima zaposleno bez javnog natječaja

U periodu 2014.-2016. godine, u devet javnih poduzeća iz uzorka, ukupno je zaposleno 2.282 nova radnika, od toga je 73 posto, odnosno 1.674 radnika primljeno bez javnog natječaja/oglasa.
Gospodarstvo / Posao | 20. 06. 2018. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH proveo je reviziju učinka o temi "Transparentnost zapošljavanja u javnim poduzećima FBiH", a cilj je bio ispitati postupak zapošljavanja i uzroke nedovoljne transparentnosti prilikom zapošljavanja u javnim poduzećima Federacije BiH.

Revizija je pokazala da javna poduzeća i nadležne institucije Federacije BiH nisu poduzele odgovarajuće aktivnosti kako bi zapošljavanje u javnim poduzećima učinile transparentnim.

Informacije o zapošljavanju u javnim poduzećima, u većini slučajeva, nisu bile javno objavljene i dostupne svim nezaposlenim i zainteresiranim osobama, tako da nisu svi imali jednake šanse za zapošljavanje, priopćeno je iz Ureda generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH.

U periodu 2014.-2016. godine, u devet javnih poduzeća iz uzorka, ukupno je zaposleno 2.282 nova radnika, od toga je 73 posto, odnosno 1.674 radnika primljeno bez javnog natječaja/oglasa.

Kako se navodi u saopćenju, najčešće korišteni i internim aktima javnih poduzeća propisani načini zapošljavanja, bili su zapošljavanje kandidata na osnovu zaprimljenih individualnih prijava za posao, odnosno neposrednim izborom "poznatog kandidata".

Revizija je pokazala da su i jedan i drugi način zapošljavanja netransparentni i u značajnoj mjeri zatvoreni za javnost.

Postojeća regulativa je ostavila prostor menadžmentu javnih poduzeća da samostalno odlučuju kako će vršiti zapošljavanje i koliko će biti transparentni u obavljanju svojih dužnosti.

Neuređena zakonska regulativa ima za posljedicu da lica koja traže zaposlenje, građani, porezni obveznici i šira javnost, nemaju dovoljno informacija o zapošljavanju u javnim poduzećima FBiH, navodi se u saopćenju.

Iz Ureda za reviziju institucija u FBiH cijene da su resorna ministarstva, odnosno Vlada FBiH, imali obavezu i mogućnost da osiguraju praćenje rada i zapošljavanja u javnim poduzećima FBiH, što nije iskorišteno u dovoljnoj mjeri.

Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje, kao nadležne institucije za unapređenje zapošljavanja u FBiH, nisu poduzimali dovoljno aktivnosti, koje su mogle doprinijeti povećanju transparentnosti zapošljavanja u javnim poduzećima.

Transparentnost, kao element dobrog upravljanja, može pomoći u borbi protiv korupcije, unaprjeđenju upravljanja i promoviranju odgovornosti, zaključuje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close