Struka u problemu

Regija u problemu: Za nekoliko godina neće imati tko raditi na građevinama

Bolje zarade i blizina granice Europske unije, razlozi su zašto građevinci odlaze.
Gospodarstvo / Posao | 04. 11. 2018. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijeti li regiji nedostatak građevinskih i sezonskih radnika? Ova građevinska sezona, izgleda, samo je upozorenje pred pojavu koja može utjecati na realizaciju privatnih i državnih projekata. U Trebinju, koje slovi za veliko gradilište, nedostatak građevinaca osjetili su na početku sezone.

Bolje zarade i blizina granice Europske unije, razlozi su zašto građevinci odlaze. Proljetos, dio njih nije sačekao završetak objekata u izgradnji, jer su nove poslove našli su u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Sloveniji, javlja RTRS.ba.

Poslodavci ističu, bilo je perioda u travnju i svibnju kada im je falilo radne snage. Angažman je funkcionirao po sustavu domino-efekta pa su radnici dolazili sa strane, iz Bratunca, Srebrenice, Foče jer nisu imali posla u svojim sredinama.

Neslužbeno, satnica u građevini je od 3,5 do 9 maraka, ovisno od stručnosti. Rijetki, koji su pristali na razgovor, kažu da, ako i dođu školovani građevinci, moraju ga obučiti. Kada prođe taj period, oni odlaze jer su plaće u EU duplo veće nego kod nas.

Zanatlija je izuzetno malo, nedostaje zidara i tesara pa dio finalnih poslova odrađuju podizvođači iz regije.

Radna mjesta napuštaju i stalno zaposleni. Problem je što BiH nema potpisan sporazum o zapošljavanju sa Hrvatskom. Zvono za uzbunu ove godine se oglasilo i u sezonskim poslovima u poljoprivredi. Bez pretpostavke o posljedicama, mogao bi, već sljedeće godine, prerasti u problem širih razmjera.

Kopirati
Drag cursor here to close