Vojna služba

Raspisan oglas za popunu 600 upražnjenih formacijskih mjesta u OSBiH

Osnovna vojnička obuka realizira se u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću i komandama i jedinicama OS BiH po planu osnovne vojničke obuke.
Gospodarstvo / Posao | 16. 05. 2020. u 18:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine je i ove godine, u skladu s planskom popunom personala Oružanih snaga BiH, raspisalo oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, pružajući tako priliku mladim, svršenim srednjoškolcima da svoju karijeru posvete službi u Oružanim snagama BiH.

Javni oglas za popunu 600 upražnjenih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH objavljen je 15. svibnja na web stranici Ministarstva obrane BiH i traje 30 dana od dana objavljivanja.

Na oglas se mogu prijaviti aktualni maturanti srednjih škola, kao i već svršeni srednjoškolci, koji zadovoljavaju i druge uvjete definirane oglasom. To podrazumijeva, između ostalog, da su državljani BiH, zdravstveno sposobni za službu u OSBiH, da nisu kažnjavani i da nemaju sigurnosnu smetnju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Također, za određeno formacijsko mjesto na koju se prijavljuju moraju imati odgovarajuću vrstu škole i stupanj stručne spreme.

Kandidati koji trenutno pohađaju završni razred srednje škole, osim prijave na Javni oglas i druge dokumentacije koja se traži, mogu dostaviti dokaz da pohađaju završni razred srednje škole, s nazivom vrste škole i zvanja koje stječu.

Važno je napomenuti i da kandidati nisu mlađi od 18 (osamnaest) godina, niti stariji od 27 (dvadesetsedam) godina u vrijeme prijema, to jeste na dan 01.02.2021.godine

Izbor kandidata vrši Komisija za izbor vojnika u Oružane snage BiH, a selekcija i izbor kandidata realizira se korz tri faze testiranja i provjera i osnovnu vojničku obuku.

Testiranja kandidata će se obaviti u centrima za regrutiranje u: Sarajevu - kasarna „Rajlovac“, Banja Luci - kasarna „Kozara", Čapljini - kasarna „Božan Šimović" i Tuzli - vojna baza „Aerodrom Dubrave".

Prije upućivanja na osnovnu vojničku obuku, za najuspješnije kandidate na listama uspješnosti, Ministarstvo obrane BiH će organizirati zdravstvene preglede i sigurnosnu provjeru.

Kandidati, koji budu oglašeni zdravstveno sposobnim za vojnu službu i ne budu imali sigurnosnu smetnju, upućuju se na osnovnu vojničku obuku, nakon čega se primaju se u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja su izabrani u procesu prijema.

Osnovna vojnička obuka realizira se u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću i komandama i jedinicama OS BiH po planu osnovne vojničke obuke.

Rok za predaju prijava s pratećom dokumentacijom na Javni oglas je 30 dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici Ministarstva obrane BiH.

Potrebne informacije i obrasce prijave kandidati mogu preuzeti na službenoj internet stranici Ministarstva obrane BiH (www.mod.gov.ba) ili dobiti od centara za regrutiranje i tranziciju lično ili putem telefona: Centar za regrutiranje i tranziciju Sarajevo, tel. 033/773-437; Centar za regrutiranje i tranziciju Banja Luka, tel. 051/335-886; Centar za regrutiranje i tranziciju Čapljina, tel. 036/811-084 i Centar za regrutiranje i tranziciju Tuzla, tel. 035/814-954.

Ministarstvo obrane BiH, tako, pruža mogućnost mladima, koji ispunjavaju uvjete i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju častan posao sa sigurnom plaćom i mogućnošću obučavanja i izgrađivanja karijere u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close