Ne trpe ignoriranje

Radnici UNO-a spremaju štrajk

UNO ne može trpjeti ignorantski odnos vlasti prema njima i njihovim minimalnim zahtjevima za poboljšanje statusa zaposlenih.
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2021. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Sindikata radnika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine na sjednici zakazanoj za 22. travnja gotovo je sigurno, donijet će odluku o stupanju u štrajk, jer, kako kažu, ne mogu trpjeti ignorantski odnos vlasti prema njima i njihovim minimalnim zahtjevima za poboljšanje statusa zaposlenih.

Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika UNO, kaže za "Nezavisne" da su 16. ožujka uputili šest zahtjeva Vijeću ministara BiH, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor. Kako kaže, osnovni zahtjevi su potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje, odnosno vraćanje plaća radnika na razinu iz 2012. godine.

"Nismo dobili nikakav odgovor na naše zahtjeve i to jasno govori da smo potpuno zanemareni, jer sve druge razine vlasti prate troškove života i uvećanje prosječne plate. Mi konstantno imamo tendenciju pada plaće, ne samo naših već svih službenika institucija BiH", istaknula je Ana Mrnjavac.

Inače, u posljednjih 13 godina, radnicima UNO plata je umanjivana dva puta. Godine 2008. osnovica za obračun plaće bila je 535 KM, a u toj godini prihodi od indirektnih poreza iznosili su 2,5 milijardi KM i prosječna plaća bila je 630 KM. Danas je prosječna plaća blizu 1.000 KM, a osnovica za obračun smanjena je dva puta i to prvo na 498,10 KM, a kasnije na 475,69 KM, a UnO godišnje prikupi i više od osam milijardi KM prihoda.

"Sindikat je realan i ne tražimo ništa osim vraćanja naših plata, i to ne na nivo iz 2008, već na razinu iz 2012. godine. Po Zakonu o štrajku, dali smo rok institucijama od 15 dana da se izjasne i nismo dobili nikakav odgovor. Odluka o štrajku je izvjesna, ali ne odlučujem ja, već Skupština sindikata, koja je najavljena za 22. travanj. Tražimo minimum, a oni nas ignoriraju i ne ostaje nam ništa drugo nego štrajk", naglasila je Ana Mrnjavac.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH rekli su nam da su upoznati sa zahtjevima Sindikata koji su proslijeđeni Savjetu ministara BiH, ali da još nisu obaviješteni o konkretnom datumu stupanja u štrajk.

"U svakom slučaju ako i dođe do štrajka, mora se osigurati minimalan proces rada, prema Odluci o utvrđivanju minimuma procesa rada u UNO za vrijeme trajanja štrajka. Prema pomenutoj odluci, minimum procesa rada za vrijeme trajanja štrajka ostvaruje se u obimu od 35 posto kadrovskih kapaciteta na razini osnovnih organizacijskih jedinica", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO.

On ističe da UNO smatra da status zaposlenih treba poboljšati, jer je riječ o instituciji koja na godišnjem nivou prikupi oko 85 posto svih prihoda od kojih se financiraju sve razine vlasti u BiH, pa je potpuno nelogično da su plate zaposlenih u UNO puno niže od plata zaposlenih u ostalim institucijama na svim razinama vlasti.

Jedan od zahtjeva radnika je i izmjena odluke Vijeća ministara BiH koja regulira da samo šefovi imaju pravo na odvojen život i smještaj prilikom premještaja na radno mjesto koje je udaljeno više od 80 kilometara.

"Fluktuacija radnika u UNO je visoka i trenutno obični radnik, kada se premjesti, recimo iz Trebinja u Gradišku, nema pravo na plaćen smještaj i odvojen život, dok njegov šef ima, i to se mora promijeniti. Danas se premještaji koriste za kažnjavanje i ne služe za bolje funkcioniranje i efikasnost rada", rekla je Ana Mrnjavac.

Kopirati
Drag cursor here to close