Što radnici kažu?

Radnici u strahu: Tek slijede masovna otpuštanja

Tko je sve u BiH ostao bez posla i tko od toga strahuje?
Gospodarstvo / Posao | 13. 04. 2020. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 50% ispitanika, koji su trenutno nezaposleni,  izgubilo posao zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.ba.

Kako je navedeno, većina ispitanika, njih 61%, zabrinuto da će izgubiti posao u sljedećem razdoblju. Za 33% ispitanika već je smanjena plaća kao posljedica krize, a 54% očekuje umanjenje.

Dok 47% ispitanika radi od kuće a većina onih koji odlaze na posao osjeća se nesigurno.

Otkazi u turizmu

U istraživanju koje je proveo MojPosao.ba na temu kako koronavirus utječe na posao sudjelovalo je 2.500 ispitanika, od čega je 67% zaposleno, a ostalih 33% bez posla.

U ukupnom broju ispitanika, njih 17% je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, a među nezaposlenim ispitanicima, 53% je izgubilo posao upravo zbog toga.

Kao osnovne razloge gubitka posla u ovoj situaciji ispitanici mahom izdvajaju zatvaranja objekata odnosno zabranu rada objekta, smanjen obujam posla, zatvaranje firme dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i nemogućnost rada na terenu, nemogućnost uvoza robe te drugi ekonomski razlozi.

Najviše ispitanika bez posla su upravo osobe koje su radile u najviše pogođenom sektoru, sektoru turizma i ugostiteljstva. U velikom broju posao su izgubili i radnici u maloprodaji i proizvodnji. Međutim, da su svi sektori pogođeni ovom krizom pokazuje i činjenica da se među ispitanicima koji su ostali bez posla nalaze osobe iz svih sektora: zdravstva, marketinga, distribucije, financija, prehrane, igara na sreću itd.

Nepovjerenje

Iako veliki broj nezaposlenih osoba aktivno traži posao navode da porast broja nezaposlenog stanovništva, zatvaranje objekata i smanjen obim posla doprinose beznađu. Oni koji posao ne traže tvrde da su odustali najviše zbog straha od zaraze virusom korona, a iskazuju zabrinutost i nepovjerenje prema mogućnostima zaposlenja u situaciji u kojoj se nalazi država i tržište rada.

Većina ispitanika koja ima posao (61%) navodi da su zabrinuti za gubitak posla. Poslodavci su poduzeli mnoge mjere kako bi zaštitili radnike, a samo mali broj poslodavaca nije poduzeo nikakve mjere (4%). Najčešće mjere jesu rad od kuće (47%), nabavka zaštitnih maski za uposlenike (44%), nabavka zaštitnih rukavica (42%), nabavka dezificijenata (43%). Kako ispitanici navode poduzete su i neke druge mjere, od kojih su najčešće rad u smjenama, skraćeno radno vrijeme i izmijenjeno radno vrijeme po sistemu 2 dana rada 2 dana odmora ili dan rada dan odmora.

Nesigurno na radnom mjestu

Iako veliki broj radi od kuće, mnoga zanimanja zahtijevaju odlazak na posao. Ispitanici koji svakodnevno odlaze na posao, njih 55%, osjećaju se nesigurno na radnom mjestu. Kao razloge za brigu navode strah od zaraze virusom korona uzrokovane nedovoljnim mjerama zaštite na poslu, zatim direktnog kontakta sa drugim ljudima, velikog broja radnika/ca u kompaniji.

Među ispitanicima koji su još uvijek u radnom odnosu ima onih kojih su morali su uzeti godišnji odmor (13%) ili otići na neplaćeno odsustvo (8%).

Većini radnika još nije umanjena plaća (67%), a za 33%  njih je plaća znatno smanjena u odnosu na period prije pandemije. Ispitanici koji su naveli da im plaća nije umanjena, u većini (54%) očekuju umanjenje plaće u narednom periodu kao jednu od mjera koja će se provesti kompanije kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

''Posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plaće ili znatno izmijenjeni uvjeti rada, a prema trendu tek slijede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima'', rekla je Ena Muraspahić, autorica ovog istraživanja. 

Kopirati
Drag cursor here to close