Uz skrivenu opremu

Radnici u nuklearnoj elektrani rudarili kriptovalute

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) istražuje slučaj rudarenja kriptovaluta pomoću opreme smještene u nuklearnoj elektrani na jugu zemlje.
Gospodarstvo / Posao | 26. 08. 2019. u 16:43 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) istražuje sigurnosni incident koji se dogodio jednoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini.

Istražuje se je li upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu sigurnost Ukrajine te omogućio napadačima potencijalni pristup internim sustavima nuklearne elektrane u blizini grada Yuzhnoukrainska na jugu zemlje.

U sklopu istrage izvedena je i racija u samoj nuklearnoj elektrani gdje je zatečena i zaplijenjena oprema koja se specifično rabi za rudarenje kriptovaluta, javlja Bug.hr.

U prostorijama elektrane namijenjenima administrativnom osoblju nađena su dva metalna kućišta u kojima se nalazila klasična računalna oprema zajedno s dodatnim napajanjima, hladnjacima i grafičkim karticama što ukazuje na namjenu takvih računala.

U jednom metalnom kućištu računala zatečeno je šest, a u drugom pet AMD Radeon RX 470 grafičkih kartica. U vojnim barakama uz elektranu zatečena je još neka dodatna oprema za rudarenje kriptovaluta (ukrajinske nuklearne elektrane čuva vojska).

Nekoliko zaposlenika elektrane optuženo je za sudjelovanje u ovoj aktivnosti, no zasad nitko nije uhićen, dok se optuženici među vojnim osobljem uopće ni ne spominju.

SBU istražuje je li se pri ovim aktivnostima koristila mreža elektrane te na taj način potencijalno dobio pristup internim povjerljivim informacijama o strukturi same elektrane te njezinoj sigurnosti i slabim točkama.

Kopirati
Drag cursor here to close