Je li realno?

Radnici u BiH priželjkuju prosječnu plaću od 1600 KM

Kada je riječ o ZHŽ-u, prosječna neto plata isplaćena u prošloj godini iznosila je 861 KM, a u HNŽ-u 1011 KM.
Gospodarstvo / Posao | 07. 12. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niske stope ekonomskog rasta, dodatno povećana nezaposlenost, pad vrijednosti rada te općenita besperspektivnost, ono je što će obilježiti stanje u BiH idućih godina, a u kombinaciji s relaksiranim zakonima o useljavanju u nekolicini država EU-a, značit će pravi cunami iseljavanja iz BiH.

U BiH ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne za osnovno preživljavanje četveročlane obitelji. Prosječna plaća oko 950 KM daleko je ispod potrošačke košarice, koja doseže i 2000 KM. Najniža prosječna plaća u FBiH prošle godine zabilježena je u ZDŽ-u, dok je najveća ostvarena u SŽ-u.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u FBiH tijekom prošle godine iznosila je 928 KM.

Razlike su drastične u različitim dijelovima zemlje. U općini Sarajevo Centar s 1365 KM prosječna neto plaća viša je za 437 KM u odnosu na prosjek FBiH, dok je u općini Doboj Istok niža za 357 KM, iznosila je svega 571 KM. Prosječna plaća u USŽ-u prošle godine iznosila je 872 KM, u PŽ-u 808 KM.

Kada je riječ o ZHŽ-u, prosječna neto plata isplaćena u prošloj godini iznosila je 861 KM, a u HNŽ-u 1011 KM. Prosječna plaća u SŽ bila je 1153 KM, BPŽ 810 KM, ZDŽ 793 KM i TŽ 824 KM. Preniski prihodi i nemogućnost preživljavanja tjeraju ljude iz BiH.

Iseljavanje je problem cijele regije, najviše RH zbog olakšanog zapošljavanja u EU. RH ima i najveći standard, pa su i očekivanja i želje građana veće. A kolika bi plaća zadovoljila radnike u BiH i susjedstvu?

Istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanja na regionalnom tržištu rada provela je web-stranica za zapošljavanje Poslovi Infostud i partnerske stranice za zapošljavanje MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si, a u njemu je sudjelovalo više od 5000 ispitanika.

Kad je riječ o visini zarade kojom bi bili zadovoljni, najviša očekivanja imaju građani RH - 2145 KM u prosjeku.

Najniža očekivanja imaju u S. Makedoniji, gdje je očekivana zarada 1022 KM. Ispitanici iz Srbije očekuju u prosjeku 1182 KM, a u BiH 1577 KM. Zanimljivo je i da posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz BiH (76%), a najmanje oni iz Makedonije (65%).

Većina nezaposlenih (65%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li riječ o onima u njihovoj struci ili izvan nje. Posao u struci najviše traže nezaposleni iz BiH, a najmanje iz RH, prenosi Večernji list.

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima dobri međuljudski odnosi na prvom su mjestu. Ispitanici iz RH u nešto više ističu ovaj čimbenik nego ispitanici ostalih zemalja. Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz BiH i RH, koji posebno cijene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje čimbenike gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj mjeri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vrijeme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Kopirati
Drag cursor here to close