SSSBiH

''Radnici na ulice! Postajemo robovi u skladu sa zakonom''

Radnici izlaze na ulice, zastupnici tipkom odlučuju sudbinu 500.000 ljudi
Gospodarstvo / Posao | 26. 07. 2020. u 22:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak u Sarajevu prosvjedna šetnja zbog potencijalnih izmjena i dopuna Zakona o radu. Saveza samostalnih sindikata organizator protesta, poručuju kako se legalizira ropstvo radnika, a šetnja će biti u skladu s preporukama i naredbama epidemiologa. Među zastupnicima koji će o izmjenama glasovati - jedni kažu nema podrške izmjenama koje nisu u interesu radnika, dok drugi tvrde da zakonom nije ugrožen status radnika i da se od Bosne i Hercegovine pravi socijalna država.

Robovi u skladu sa zakonom

Savez samostalnih sindikata sutra će na ulicu - kao upozorenje na manjkavosti Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu koji će pred parlamentarce u Federaciji BiH u utorak, piše N1.

"Radnici su već danas u BiH robovi. Nakon ovakvih zakonskih rješenja potrebno je da budu robovi u skladu sa zakonom. Dakle, to je osnovna poruka zakonskog rješenja koje u deset svojih članova, u šest govori o odluci poslodavca", kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata.

Problemi su brojni, radnici su potpuno nezaštićeni, realizira se interes Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca, tvrde iz Sindikata.

"Nema definirane minimalne plaće u FBiH. Ako neki poslodavac odluči da za 72 sata tjednog rada radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar tih 406 KM", dodaje Šatorović.

Licemjerno online zasjedanje

Iz dijela opozicije kažu, socijaldemokrate ne mogu podržati ništa što nije u interesu radnika, a sam zakon i sjednica problematični su u nekoliko aspekata.

"Licemjerno je da mi zasjedamo online, a odlučujemo o sudbini radnika koji svaki dan stoje za kasama, idu u rudarske jame, stoje na ulici - a mi iz udobnosti svog doma odlučujemo po hitnom postupku o izmjenama Zakona o radu. Ovaj zakon predlaže ministar koji je priznao da ga nije on ni pisao, a taj ministar nema ni podršku svoje stranke, jer sjećate se u aferi Pazarić da je od ministra rada i socijalne politike SBB tražio da podnese ostavku. Prošli su mjeseci on i dalje nije podnio ostavku, formalni je predlagač bio na sjednici vlade", ističe Irfan Čengić, zastupnik u PD PFBiH, SDP BiH.

Kako uvijek postoji druga strana - tako je i u priči o radnicima, sindikatima i njihovoj svrsishodnosti.

Otjerani radnici

"To da mi treba da pravimo socijalnu državu ovdje, koju smo napravili tako da sam o sve ljude koji žele da rade u BiH otjerali van BiH i prije svega sva ta poduzeća - od rudnika do željeznica razvaljeno je tim socijalnim statusima. A taj sindikat koji to najavljuje, to su samo jedni veliki neradnici za razliku od pravih radnika koji stvaraju dodanu vrijednost i koji pune proračune", tvrdi Eldin Vrače, samostalni zastupnik u PD PFBIH.

Istovremeno, na adresu SSSBiH stigla su pisma podrške Saveza sindikata RS, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost iz Srbije.

Krajnja instanca ako prsvjedi ne urode plodom je generalni štrajk radnika u FBiH, a hoće li do toga doći bit će jasnije već za dva dana, kada zastupnici stisnu tipke na svojim laptopima i odluče o zakonskim uvjetima rada više od 500 tisuća ljudi u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close