Lohmann&Rauscher

Radnice iz ŽZH na obuci u Češkoj, evo kakvi su ih uvjeti dočekali

Počela je obuka radnica iz ŽZH u pogonu njemačke tvrtke u Češkoj, a ukoliko zadovolje, tvrtka će u ovoj županiji otvoriti pogon koji bi trebao zaposliti do 700 ljudi.
Gospodarstvo / Posao | 10. 01. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva skupina radnica s područja Županije Zapadnohercegovačke odradila je prve dane na probnom radu u pogonima njemačke tvrtke Lohmann&Rauscher u češkom gradu Brno, točnije u mjestu Slavkov.

Ako radnice iz ŽZH zadovolje polugodišnje testiranje u tvrtki koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i higijenskih proizvoda, spomenuta tvrtka otvorit će svoj pogon u jednom od četiri grada u ovoj županiji.

Mjesečna plaća na obuci u Češkoj iznosi 550 eura, a ženama je osiguran smještaj te prijevoz autobusom. Kako je objavio Večernji list, radnice su s tvrtkom dogovorile da će u Slavkovu raditi tri tjedna u komadu, a zatim će četvrti tjedan provesti kući na odmoru. 

Podsjećamo, prvotno je planirano da autobus radnice ponedjeljkom vozi iz Hercegovine te petkom vraća.

Uvjeti rada u Češkoj

Prije početka rada sve žene koje su otišle na obuku obavile su potrebne liječničke preglede te su im otvoreni bankovni računi, tvrdi Večernjak. Posao se odvija u tzv. čistim prostorima odnosno u posebno kontroliranim područjima radi osiguranja proizvodnje sterilnih proizvoda.

Nužna je i posebna radna odjeća u koju spadaju posebne kape. Kako ne bi došlo do kontaminacije proizvoda, žene ne smiju koristiti šminku ni imati ispolirane ili nalijepljene nokte. Od nakita je dopušten samo vjenčani prsten, a prigodom ulaska u radionice i za vrijeme rada nužno je pranje ruku, rečeno je ranije iz ove tvrtke na prezentaciji održanoj pred oko 300 zainteresiranih žena iz ŽZH u Grudama.

Foto: Bljesak.info / Prezentacija njemačke tvrtke Lohmann & Rauscher

''U fazi testiranja želimo vidjeti kakvi su ljudski potencijali u vašoj regiji radi eventualne investicije, ako svi faktori budu pozitivni, ovdje će se graditi tvornica koja bi u početnoj fazi imala potrebu za 200 radnica plus ostale tehničke službe'', objasnio je početkom studenog 2018. godine za Bljesak.info uvjete probnog rada i obuke Tvrtko Blaić, direktor proizvodnje Lohmann & Rauscher za Hrvatsku i BiH. 

Njemačka tvrtka, inače međunarodni vodeći opskrbljivač naprednim medicinskim i higijenskim proizvodima najviše kvalitete s preko 5.000 zaposlenika u cijelom svijetu i 160 godina iskustva u proizvodnji, provjerava 15 lokacija, među kojima je i ŽZH, za otvaranje novog pogona odnosno milijunskog ulaganja.

Milijunska ulaganja i 700 radnih mjesta

Ako bi se ova tvrtka odlučila otvoriti pogon u jednoj od tri općine (Grude, Posušje i Ljubuški) te u Gradu Širokom Brijegu, u startu bi u tu lokalnu zajednicu došli milijuni i nova radna mjesta.

''Radi se o početkom iznosu od šest milijuna dolara za pokretanje proizvodnog pogona. Napominjem da se odmah otvara 200 radnih mjesta ako dođe do realizacije, a nakon toga bi pogon rastao sve do 700 radnih mjesta, to su predviđanja'', objasnio nam je nakon prezentacije u Grudama direktor Blaić.

Foto: Bljesak.info / Prezentacija njemačke tvrtke Lohmann & Rauscher (Tvrtko Blaić)

Ukoliko njemačka tvrtka odabere ŽZH, kako nam je tada rečeno, plaća neće biti ispod hercegovačkog prosjeka.

''Plaću uvjetuje tržište, ako je prosječna plaća u Hercegovini 400 ili 500 eura, onda vi ne možete doći ovdje i nuditi 300 eura. Kako će netko doći raditi ispod onoga što može dobiti na drugom mjestu. Da bi mi bili atraktivan poduzetnik, tvrtka i poslodavac, moramo dati dobru plaću, redovne uvjete, osiguranje, uvjete rada i čistoću. Nastojimo napraviti najbolje uvjete da bi zadržali kompletan poslovni i ljudski potencijal u našim pogonima'', kazao je ranije za Bljesak.info direktor Tvrtko Blaić.

Kopirati
Drag cursor here to close