'Neplaćeni dopust'

Prvi na udaru: Djelatnici kladionica ''zamrzavaju'' poslove bez plaće

Ističu kako im je poručeno da je ovo 'jedini način očuvanja svih radnih mjesta'.
Gospodarstvo / Posao | 25. 03. 2020. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su županijske, federalne i državne Vlade u našoj zemlji pozvale poslodavce da ne daju otkaze radnicima, te istaknuli kako će uslijediti mjere pomoći, izgleda kako bez konkretnih djela nema ništa.

Naime, prvi na udaru koronavirusa, u ekonomskom smislu, našli su se djelatnici u uslužnim djelatnostima a prvi među njima su kladionice.

Desetine uposlenika kladionica kontaktiralo nas je s pitanjima 'mogu li oni tako?', misleći pri tom na nove 'mjere' koje su im odredili poslodavci.

 

Foto: Snimio čitatelj / Djelatnici kladionica ''zamrzavaju'' poslove bez plaće

''Svi djelatnici firme, centrala, voditelji, kao i djelatnice na terenu dužni su potpisati "Zahtjev za neplaćeni dopust". Potpisivanjem ovog zahtjeva i dalje ostajemo u radnom odnosu ali zamrzavamo radnopravni status do okončanja pandemije, koja, nadamo se neće dugo trajati'', govori jedna od djelatnica detalje novog ugovora koje im je ponudio poslodavac.

Ističu kako im je poručeno da je ovo 'jedini način očuvanja svih radnih mjesta'.

Način na koji bi trebali izvesti potpisivanje "Zahtjeva" je, kako stoji u detaljnim uputama poslodavca, sljedeći:

''Trebate upoznati sve vaše djelatnice da trebaju sutra biti u poslovnicama u 8:30 sati ujutro. Trebaju se spojiti na računar kladionice. Support će im poslati dva dokumenta "Obavijest" i "Zahtjev za neplaćeni dopust". Potrebno je da isprintaju "Zahtjev za neplaćeni dopust", isti popune te potpišu. Vi ste dužni iste "Zahtjeve" pokupiti i dotaviti u centralu.Ukoliko ne možete sve "Zahtjeve" pokupiti sutra, dajemo vam i čevrtak da iste pokupite. Ukoliko imate poslovnica koje su u sklopu tržnih centara ili ugostiteljskih objekata kojima se ne može pristupiti recite djelatnicama neka dođu u prvu najbližu poslovnicu'', šalje nam jedna od djelatnica kladionice 'upute iz centrale' koje je dobila od svog poslodavca.

Foto: Snimio čitatelj / Djelatnici kladionica ''zamrzavaju'' poslove bez plaće

Zabrinuti radnici upitima nadležnima pokušavaju doći do odgovora na prvo i osnovno pitanje – mogu li nam 'oni' ovo uraditi?

''Već dugo sam u radnom odnosu, ali zanima me da li nam ovi mogu uraditi. Od čega ćemo mi živjeti narednih dana, tko zna koliko će potrajati ova pandemija? Kao što znamo država je preuzela na sebe plažanje doprinosa, a poslodavac mora ostalo?'', piše nam jedna od djelatnica.

''Radnice su prisiljene potpisati dvomjesečni neplaćeni dopust uz prijetnju otkazom'', ističe druga djelatnica.

Poslodavci, ali i nadležna ministarstva, zasad, samo šute.

Kopirati
Drag cursor here to close